Η κοινωνική οργάνωση της εξορίας - Πολιτικοί κρατούμενοι στον μεσοπόλεμο

[ παρουσίαση ]

Πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες ενός μοναδικού αρχείου αρνητικών από την Ανάφη, το παρόν βιβλίο ασχολείται με τη ζωή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών που οδηγήθηκαν σε εσωτερική εξορία από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά (1936-1942).

Αντλώντας από Πλούσια εικονογραφημένο με φωτογραφίες ενός μοναδικού αρχείου αρνητικών από την Ανάφη, το παρόν βιβλίο ασχολείται με τη ζωή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών που οδηγήθηκαν σε εσωτερική εξορία από το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά (1936-1942). Αντλώντας απόδημοσιευμένα και αδημοσίευτα απομνημονεύματα και από προσωπικές αφηγήσεις πρώην εξορίστων, παρέχει τη ζωντανή εικόνα μιας διόλου ενιαίας συνάθροισης ανθρώπων που αντιμετώπιζαν από κοινού μια σειρά προβλημάτων σε ένα ακριτικό τότε νησί: στέγαση και τροφή, οργάνωση και λειτουργία ομάδων εργασίας, εσωτερικές συγκρούσεις, ελεύθερος χρόνος, σχέσεις με τους ντόπιους, σχέσεις των φύλων.

Αναλύοντας το φωτογραφικό υλικό, η συγγραφέας παρακολουθεί την πορεία και τις δοκιμασίες της ομάδας συμβίωσης της Ανάφης μέχρι τη διάλυσή της στη διάρκεια της Κατοχής.

Κριτικές

«Η Κέννα έχει καταφέρει να συνθέσει ένα εντυπωσιακό πορτρέτο των εξόριστων στην Ανάφη, των μεταπτώσεων και των τραγωδιών τους και της σχεδόν απαράμιλλης αντοχής τους. Ένα εξαιρετικό έργο.» - Michael Herzfeld, «Πανεπιστήμιο Harvard»

«Ένα συναρπαστικό πορτρέτο της κοινοτικής ζωής των εξορίστων: σκυλιά και γατιά που βαφτίζονται με ονόματα γνωστών φασιστών, θαλάσσια λουτρά και γιορτές, και βέβαια οι αναμενόμενες στερήσεις, η πείνα και ο θάνατος.» - Sofka Zinovieff, «Times Literary Supplement»

«Η Κέννα αφενός χαρτογραφεί σε μια έρευνα πεδίου την τοπογραφία της εξορίας... αφετέρου αναλύει τον «εσωτερικό χώρο» και, μέσω αυτού, τον έντονα πολιτικοποιημένο βιωμένο κόσμο των εξορίστων... μια υποδειγματική εργασία στη μεικτή ζώνη των κοινωνικών και ανθρωπιστικών σπουδών.» - Κώστας Θ. Καλφόπουλος, «Αντί»

«Ένα εξαιρετικά σημαντικό βιβλίο, τόσο για το φωτογραφικό, όσο και για το αναλυτικό του περιεχόμενο... 146 σελίδες, οι οποίες περιέχουν 48 ανέκδοτες φωτογραφίες της εποχής, που ιστοριογραφούν και στοιχειοθετούν με ευκρίνεια και σεβασμό την ανθρώπινη διάσταση της πολιτικής εξορίας... Λεπτομέρειες και πτυχές της καθημερινής ζωής που, μέσα από τη συνοδευτικές φωτογραφίες, συμβαίνουν πραγματικά σχεδόν μπροστά στα μάτια του αναγνώστη.» - Ελισάβετ Κυρτσόγλου, «Το Βήμα»

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Margaret E. Kenna γεννήθηκε στην Αυστραλία. Σπούδασε ανθρωπολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Κεντ και πραγματοποίησε διδακτορική και άλλη έρευνα στην Ελλάδα. Διδάσκει ανθρωπολογία στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Διεθνούς Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Ουαλίας.
Καρπός της τριαντάχρονης σχέσης ζωής και έρευνας που έχει αναπτύξει με την Ανάφη και τους κατοίκους της είναι το βιβλίο «Η κοινωνική οργάνωση της εξορίας» και «Greek Island Life. Fieldwork on Anafi.»
______________________________________________
Margaret E. Kenna: "Η κοινωνική οργάνωση της εξορίας - Πολιτικοί κρατούμενοι στον μεσοπόλεμο" - Μετάφραση: Γιάννης Καστανάρας

ISBN 960-221-271-3 - σελ. 171 - τιμή 30,00 ευρω - έκδοση 2004

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...