Ένας συγγραφέας στον πόλεμο

[ παρουσίαση ]

Όταν οι Γερμανοί εισέβαλαν στη Σοβιετική Ένωση το 1941, ο Vasily Grossman κρίθηκε ακατάλληλος να υπηρετήσει το στρατό και έτσι τέθηκε ως ειδικός ανταποκριτής της εφημερίδας του Κόκκινου Στρατού, Ερυθρός Αστέρας.

Πέρασε τα τρία επόμενα χρόνια στο μέτωπο όπου κατέγραψε ως συγγραφέας τις πιο ανελέητες μάχες που διεξήχθησαν ποτέ στην Ιστορία. Ο Grossman είδε με τα μάτια του τις φοβερές ήττες και τις απεγνωσμένες υποχωρήσεις του 1941, την άμυνα της Μόσχας και τις μάχες στην Ουκρανία.

Τον Αύγουστο του 1942 τοποθετήθηκε στο Στάλινγκραντ, όπου παρέμεινε τέσσερις μήνες, ενόσω εκτυλίσσονταν οι αμείλικτες οδομαχίες. Ήταν παρών στη μάχη του Κουρσκ, τη μεγαλύτερη μάχη τεθωρακισμένων στην Ιστορία και, καθώς ο Κόκκινος Στρατός προέλαυνε, έφτασε στο Berdichev, όπου επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι του για τη μητέρα του και άλλους συγγενείς.

Εβραίος και ο ίδιος, ανέλαβε τη μοιραία καταγραφή των θηριωδιών του Ολοκαυτώματος που αποκαλύπτονταν όλο και σε μεγαλύτερη έκταση. Η έξοχη ανταπόκρισή του Η Κόλαση της Τρεμπλίνκα χρησιμοποιήθηκε ως αποδεικτικό στοιχείο στη δίκη της Νυρεμβέργης.

Το Ένας συγγραφέας στον πόλεμο αποτελεί ξεχωριστή αφήγηση του πολέμου στο Ανατολικό Μέτωπο από έναν αυτόπτη μάρτυρα και είναι ίσως μια από τις καλύτερες περιγραφές «της ανελέητης αλήθειας του πολέμου».

Το Ένας συγγραφέας στον πόλεμο βασίζεται στα σημειωματάρια του Grossman, στα οποία συγκέντρωνε το ακατέργαστο υλικό του. Περιγράφει με μοναδικό τρόπο τις εξοντωτικές συνθήκες στο Ανατολικό Μέτωπο, τη ζωή και το θάνατο ανδρών του πεζικού, όπως επίσης των πληρωμάτων αρμάτων μάχης, πιλότων, ελεύθερων σκοπευτών και αμάχων.

Διαβάστε επίσης του ιδίου (με βιογραφικό του συγγραφέα):

"D-Day - Η απόβαση στη Νορμανδία"
, "Βερολίνο - Η πτώση 1945" , "Το μυστήριο της Όλγας Τσέχοβα" , "Στάλινγκραντ"

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Vasily Grossman γεννήθηκε το 1905 στην ουκρανική πόλη Berdichev. Το 1941 έγινε ανταποκριτής της εφημερίδας του Κόκκινου Στρατού, Ερυθρός Αστέρας, και κατέληξε να θεωρείται θρυλικός ήρωας πολέμου, περιγράφοντας την άμυνα του Στάλινγκραντ, την πτώση του Βερολίνου και τις συνέπειες του Ολοκαυτώματος. Το Life and Fate, το αριστούργημα που ολοκλήρωσε το 1960, θεωρήθηκε απειλή για το ολοκληρωτικό καθεστώς και ο Grossman πληροφορήθηκε ότι το μυθιστόρημά του θα έμενε αδημοσίευτο για τα επόμενα 200 χρόνια. Ο Grossman πέθανε το 1964.

Ο Antony Beevor βρήκε τυχαία τα σημειωματάρια του Vasily Grossman όταν έκανε έρευνα για το βιβλίο του Στάλινγκραντ, το οποίο του χάρισε το Βραβείο Samuel Johnson, το Βραβείο Wolfson για την Ιστορία και το Βραβείο Hawthornden. Έχει γράψει επίσης το Βερολίνο Η πτώση 1945, το οποίο έχει μεταφραστεί σε είκοσι πέντε γλώσσες και το Κρήτη Η μάχη και η αντίσταση, και πιο πρόσφατα, το Μυστήριο της Όλγας Τσέχοβα. Σήμερα είναι πρόεδρος της Ένωσης Άγγλων Συγγραφέων.

________________________________________________

Antony Beevor: "Ένας συγγραφέας στον πόλεμο" - Μετάφραση: Γιάννης Καστανάρας, Αργυροπούλου Σταυρούλα

ISBN 960-446-015-3 - σελ. 450 - τιμή 25,80 ευρώ - έκδοση 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...