Ο διανοούμενος και η θεά

[ παρουσίαση ]

Ο μεγ
αλύτερος θεατρικός συγγραφέας του εικοστού αιώνα και η πιο δημοφιλής Αμερικανίδα ηθοποιός συμπλήρωναν ο ένας τον άλλο. Ωστόσο η σχέση τους ήταν καθ’ όλα μοιραία. Η Μέριλιν Μονρό ήταν μια καταδικασμένη προσωπικότητα με αναπόφευκτο το τραγικό τέλος. Ο Άρθουρ Μίλερ βίωσε στο πλευρό της μια δημιουργική αγωνία. Ο γάμος τους, που διάρκεσε από το 1956 μέχρι το 1961, συνέπεσε με την εκτίναξη της καριέρας της, αλλά τόσο οι ιδιωτικές όσο και οι δημόσιες συγκρούσεις τους πλήγωσαν και τους δύο ανεπανόρθωτα. Το βιβλίο αυτό εξηγεί γιατί παντρευτήκαν, τι τους κράτησε μαζί για πέντε χρόνια και τι τους κατέστρεψε, καθώς και την επιρροή της Μέριλιν στη ζωή και την τέχνη του Μίλερ.

Από τις σελίδες του παρελαύνουν πλήθος χαρισματικών προσωπικοτήτων της εποχής: ο Λόρενς Ολίβιε, ο Ιβ Μοντάν, ο Κλαρκ Γκέιμπλ, ο Μπίλι Γουάιλντερ, ο Σολ Μπέλοου και ο Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ. Ο Μέγερς αναφέρεται ιδιαίτερα στα γυρίσματα της ταινίας Οι αταίριαστοι, που έδωσε το ολέθριο χτύπημα στο γάμο τους. Ωστόσο, η Μέριλιν παρέμεινε η τραγική μούσα του Μίλερ και ο λαμπερός αλλά βασανισμένος χαρακτήρας της έζησε, για τα επόμενα σαράντα χρόνια, μέσα από τη δουλειά του.

"Η έγκυρη και ενδελεχής καταγραφή και ερμηνεία των γεγονότων βασίζεται στη μακρόχρονη φιλία που διατηρούσε ο συγγραφέας με τον Μίλερ και είναι το αποτέλεσμα των πολύωρων συζητήσεων που είχε με τον θεατρικό συγγραφέα μέχρι το θάνατό του, το 2005." - SUNDAY EXPRESS


_____________________________________

Τζέφρι Μέγιερς: "Ο διανοούμενος και η θεά - Άρθουρ Μίλερ και Μέριλιν Μονρό" - μετάφραση: Σέβυ Σπυριδογιαννάκη

ISBN 978-960-453-705-1 – σελ. 472 – τιμή 19,90 ευρώ – έκδοση Απριλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...