Το τελευταίο θεώρημα

[ παρουσίαση ]

Το τελευταίο έργο του συγγραφέα του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος» και του πιο λαμπρού μυαλού στην επιστημονική φαντασία. Γραμμένο σε συνεργασία με τον επίσης μεγάλο συγγραφέα Φρέντερικ Πολ, Το Τελευταίο Θεώρημα αποτελεί ορόσημο στη σύγχρονη επιστημονική φαντασία.

Στη Σρι Λάνκα, ένας νεαρός φοιτητής, ο Ρανζίτ Σουμπραμάνιαν, παθιάζεται με ένα θεώρημα που διατυπώθηκε πριν από τριακόσια και πλέον χρόνια και υπόσχεται να ξεκλειδώσει τα μυστικά του Σύμπαντος.

Τριάντα έτη φωτός μακριά, αόρατοι στα ανθρώπινα μάτια, οι Γαλαξιακοί Άρχοντες ερευνούν το Σύμπαν αναζητώντας νοήμονα όντα. Στόχος τους, να εξολοθρεύσουν οποιοδήποτε εξελιγμένο είδος θα μπορούσε να απειλήσει με την τεχνολογία του την κυριαρχία τους στο Σύμπαν. Και όταν εντόπισαν την πρώτη πυρηνική έκρηξη σε ένα μακρινό γαλάζιο πλανήτη, έστειλαν ένα μεγάλο στόλο με είδη υποτελή για να καταστρέψει τους φιλοπόλεμους κατοίκους της Γης.

Στρατολογημένος, παρά τις επιφυλάξεις του, ο Ρανζίτ εργάζεται για μια μυστική διεθνή οργάνωση, η οποία ονομάζεται Pax per Fidem, και έχει αναπτύξει ένα πανίσχυρο ηλεκτρομαγνητικό όπλο που φέρει το κωδικό όνομα «Σιωπηλός Κεραυνός» και μπορεί να καταστρέψει όλα τα ηλεκτρονικά συστήματα σε μια χώρα. Σύντομα, οι τρεις υπερδυνάμεις –η Αμερική, η Κίνα και η Ρωσία– ρίχνονται σε μια κούρσα ανταγωνισμού για την παγκόσμια κυριαρχία, παρά τις αρχικές προσπάθειές τους για ειρήνη.

Στο μεταξύ, η ολοκλήρωση ενός γιγαντιαίου διαστημικού ανελκυστήρα εορτάζεται με τη διοργάνωση των πρώτων σεληνιακών Ολυμπιακών Αγώνων. Όταν, όμως, εμφανίζονται τα διαστημόπλοια των εξωγήινων, ο Ρανζίτ υποχρεώνεται να αναρωτηθεί για τις πράξεις του, καθώς η οικογένειά του και ολόκληρη η ανθρωπότητα αντιμετωπίζουν ένα θανάσιμο κίνδυνο.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο σερ Άρθουρ Κλαρκ γεννήθηκε στο Σόμερσετ το 1917. Έχει γράψει και έχει συνεργαστεί στη συγγραφή περισσότερων από εκατό βιβλίων επιστημονικής φαντασίας, ενώ το 1945 συνέλαβε την ιδέα των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. Ανάμεσα στα κλασικά έργα του συγκαταλέγεται το μικρό διήγημα «Ο Φρουρός», που αποτέλεσε τη βάση για το «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», το οποίο συνέγραψε με τον Στάνλεϊ Κιούμπρικ.

Στη διάρκεια της ζωής του τιμήθηκε με όλα τα σημαντικά βραβεία επιστημονικής φαντασίας και ήταν συνυποψήφιος, μαζί με τον Κιούμπρικ, για Όσκαρ σεναρίου. Το 1998 του απονεμήθηκε ο τίτλος του σερ.

Ζούσε στη Σρι Λάνκα από το 1956 και απεβίωσε εκεί το 2008, λίγο μετά την ολοκλήρωση του παρόντος βιβλίου.

Ο Φρέντερικ Πολ έγινε διάσημος στην Αμερική όταν τιμήθηκε επί τρεις συνεχόμενες χρονιές με το βραβείο Χιούγκο. Ένθερμος υποστηρικτής της επιστημονικής φαντασίας και πολυγραφότατος συγγραφέας, υπήρξε επιστήθιος φίλος του Ισαάκ Ασίμοφ και εκδότης του περιοδικού Astonishing Science Fiction.

Έχει γράψει το κλασικό έργο «Η Πύλη των Άστρων», με το οποίο καθιερώθηκε ως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στην ιστορία της επιστημονικής φαντασίας.

Γεννήθηκε το 1919 και ζει μαζί με τη σύζυγό του και διακεκριμένη καθηγήτρια φιλολογίας Δρ. Ελίζαμπεθ Άνι Χολ στο Ιλινόις των ΗΠΑ.
____________________________________________
Άρθουρ Κλαρκ, Φρέντερικ Πολ: "Το τελευταίο θεώρημα"

ISBN 978-960-14-2137-7 - σελ. 463 - τιμή 19,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...