Τάσος Ζωγράφος: Σκηνικό Ζωής - Βιογραφία

[ παρουσίαση ]

Θέατρο... Κινηματογράφος... Τέχνη... Γυναίκες... Έρωτες... Πάθη... Αντίσταση στη γερμανική Κατοχή... Οργάνωση στον Εμφύλιο πόλεμο... "Διακοπές" στη Μακρόνησο...

Όλες αυτές οι ιστορικές αλλά και προσωπικές στιγμές συνθέτουν το σκηνικό ζωής του Τάσου Ζωγράφου. Ενός ανθρώπου που αγωνίστηκε για την επιβίωση σε καιρούς δύσκολους. Ενός καλλιτέχνη που έβαζε την πινελιά του σχεδόν σε κάθε θεατρικό έργο, σε κάθε κινηματογραφική ταινία...

Η ιστορία ενός καλλιτέχνη που μέχρι τώρα μας μιλούσε με τα έργα του. Ερχόταν ως απρόσκλητος αλλά καλοδεχούμενος επισκέπτης σπίτι μας μέσα από τις ταινίες του. Η ιστορία ενός καλλιτέχνη που αποφάσισε να μας μιλήσει πιο αναλυτικά και πιο περιγραφικά για τη ζωή του, για τα πάθη του, τους έρωτες και τις ίντριγκες του καλλιτεχνικού χώρου.

Η αντίφαση και η γοητεία της ζωής και της τέχνης ξετυλίγονται στις σελίδες του βιβλίου.

Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη

Ο Τάσος Ζωγράφος γεννήθηκε στη Λειβαδειά. Στην Αθήνα ήρθε το 1940, έζησε τον πόλεμο και την κατοχή. Το '47 έδωσε στη Σχολή Καλών Τεχνών, αλλά δεν φοίτησε λόγω των γεγονότων του Εμφυλίου.

Από το '46 άρχισε να δουλεύει στη σκηνογραφία, ποτέ σαν ζωγράφος, ποτέ σαν μπογιατζής. Στα χρόνια της εξορίας του στη Μακρόνησο έκανε σκηνογραφίες σε πολλά θεατρικά έργα. Το '50 γύρισε στην Αθήνα και δούλεψε ως ζωγράφος σκηνικών στο Ελεύθερο Θέατρο.

Το Εθνικό τον είχε αποκλείσει για τα "κοινωνικά" του φρονήματα. Το '53 άρχισε να κάνει σκηνικά σε μικρά θέατρα. Ως σκηνογράφος καθιερώθηκε το '55 με τη δουλειά του στο φιλμ του Ν. Κούνδουρου "Ο Δράκος". Από τότε έκανε σκηνογραφία και κοστούμια σε 200 ταινίες. Έχει σκηνογραφήσει πάνω από 90 έργα στο Θέατρο και πολλές σειρές στην τηλεόραση.

Έχει πάρει 5 βραβεία για τη δουλειά του από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ένα κρατικό και 2 της Ελληνικής Τηλεόρασης. Ως ζωγράφος έκανε 8 εκθέσεις ατομικές και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα του βρίσκονται σε πολλές συλλογές και πινακοθήκες.

Έχει γράψει δοκίμια και μελέτες για τη σκηνογραφία σε περιοδικά τέχνης κι εφημερίδες, παραμύθια κι ένα θεατρικό έργο για παιδιά.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χρήστος Σιάφκος είναι δημοσιογράφος.Εργάζεται σε εφημερίδες και περιοδικά, συνήθως ως υπεύθυνος καλλιτεχνικών σελίδων.

Εκτός από τα δύο τελευταία βιβλία του που έχουν εκδοθεί στα Ελληνικά Γράμματα, ο συγγραφέας έχει γράψει και τα: "Υγρός Αύγουστος" (Καστανιώτη, 2004) και "Ένας χωρισμός" (Αστάρτη, 1999).

________________________________

Χρήστος Σιάφκος: "Τάσος Ζωγράφος: Σκηνικό Ζωής - Βιογραφία"

ISBN 978-960-19-0327-9 - σελ. 254 - τιμή 19,09 ευρώ - έκδοση 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...