Συνάντηση

[ παρουσίαση ]

Στη Συνάντηση,
άλλο ένα δοκίμιο γραμμένο σαν συναρπαστικό μυθιστόρημα, ο Κούντερα χτίζει το δικό του Πάνθεον, όπου συναντιούνται, όπως σημειώνει, οι σκέψεις του και οι αναμνήσεις του, τα παλιά υπαρξιακά και αισθητικά θέματά του και οι παλιοί του έρωτες, ο Ραμπελαί, ο Γιάνατσεκ, ο Φελλίνι, ο Μαλαπάρτε…

Μερικοί από τους σύντομους σταθμούς της περιδιάβασης του Κούντερα στην καλλιτεχνική, πνευματική και πολιτική διαδρομή της Ευρώπης του 20ού αιώνα:

• Ο μοντερνισμός του Φράνσις Μπέικον και του Σάμουελ Μπέκετ κόντρα στον μοντερνισμό τον οποίο ρίχνει στην αγορά το μάρκετιγκ της τέχνης.

• Ο Ηλίθιος του Ντοστογέφσκι, τα Εκατό χρόνια μοναξιά του Μάρκες και άλλα «μυθιστορήματα που βυθοσκοπούν την ύπαρξη».

• Το φιλμ-τέχνη και το φιλμ-παράγοντας αποβλάκωσης· η προφητική παρουσίαση της νεκροφιλικής κάμερας από τον Φελλίνι στην Ντόλτσε Βίτα και η σύγκρουση του κορυφαίου Ιταλού σκηνοθέτη με τον Μπερλουσκόνι.

• Το ιστορικό μυθιστόρημα και η αισθητική επιταγή του πρώτου μεγάλου επικού ποιητή, του Ομήρου.

• Οι σονάτες του Μπετόβεν, η μοναχική νεωτεριστική δημιουργία του Λέος Γιάνατσεκ, και οι κομμένες γέφυρες στη μουσική του Ιάννη Ξενάκη.

• Η γαλλική Τρομοκρατία στο Οι θεοί διψούν και η διαγραφή του Ανατόλ Φρανς από τις μαύρες λίστες που συντάσσουν τα παρισινά σαλόνια.

• Το «αρχιμυθιστόρημα» του Κάρλος Φουέντες και το Δέρμα του Μαλαπάρτε, δάχτυλο στην πληγή της αρρώστιας του 20ού αιώνα.

• Η Ελλάδα που κατοικεί ταυτόχρονα στον ανατολικοευρωπαϊκό και τον δυτικοευρωπαϊκό κόσμο, και η Γιουγκοσλαβία που με δεμένα τα μάτια όδευε προς το χαμό.

• Η Άνοιξη της Πράγας και ο παρισινός Μάης του ’68.

Διαβάστε επίσης του ιδίου:
"Το βαλς του αποχαιρετισμού"

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα


Ο Γαλλοτσέχος συγγραφέας Μίλαν Κούντερα γεννήθηκε στο Μπρνο και από το 1975 ζει στη δεύτερη πατρίδα του, τη Γαλλία. Έχει γράψει τα μυθιστορήματα
Το αστείο, Η ζωή είναι αλλού, Το βαλς του αποχαιρετισμού, Το βιβλίο του γέλιου και της λήθης, Η αβάσταχτη ελαφρότητα του είναι και Η αθανασία, καθώς και το θεατρικό Ο Ιάκωβος κι ο αφέντης του, όλα στην τσέχικη γλώσσα.

Τα παλαιότερα δοκίμια
Η τέχνη του μυθιστορήματος και οι Προδομένες διαθήκες, το νεότερο Ο πέπλος, καθώς και τα πιο πρόσφατα μυθιστορήματά του Η βραδύτητα, Η ταυτότητα και Η Άγνοια είναι γραμμένα στα γαλλικά.
____________________________________
Μίλαν Κούντερα: "Συνάντηση" - μετάφραση: Γιάννης Η. Χάρης

ISBN 978-960-051-472-8 - τιμή 17,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...