Γιάννης Ρίτσος. Ένα σχεδίασμα βιογραφίας

[ παρουσίαση ]

Η μοναδική στην ελληνική βιβλιογραφία βιογραφία του Γιάννη Ρίτσου, γραμμένη από τη δημοσιογράφο Αγγελική Κώττη, με τίτλο "Γιάννης Ρίτσος. Ένα σχεδίασμα βιογραφίας", που είχε κυκλοφορήσει το 1996 από τα «Ελληνικά Γράμματα», επανεκδόθηκε από τον εν λόγω εκδοτικό οίκο, σε αναθεωρημένη και εμπλουτισμένη μορφή, και με νέο εξώφυλλο.

Η νέα έκδοση συμπίπτει με τον εορτασμό του Έτους Ρίτσου, για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Ένα μεγάλο μέρος του υλικού του βιβλίου συγκεντρώθηκε όταν ο Γιάννης Ρίτσος ήταν εν ζωή και οφείλεται σε δικές του αφηγήσεις. Άλλο μέρος στηρίζεται σε γραπτές πηγές ή σε αφηγήσεις του ποιητή προς τρίτους. Τέλος, το υπόλοιπο υλικό προέρχεται από αφηγήσεις που έκαναν άνθρωποι του στενού περιβάλλοντος του Ρίτσου προς τη συγγραφέα καθώς και από έρευνα αρχειακού υλικού.

Η έκδοση παρακολουθεί όλη τη ζωή του. Ξεκινά από τη γέννησή του (Πρωτομαγιά του 1909) και τα πρώτα παιδικά του χρόνια στη Μονεμβασιά, που είναι ξένοιαστα και όμορφα, σύντομα όμως σημαδεύονται ανεξίτηλα από την οικονομική κατάρρευση της αρχοντικής του οικογένειας όπως και από τους θανάτους της μητέρας του και του μεγάλου αδελφού του από φυματίωση. Σε ηλικία μόλις 18 ετών προσβάλλεται και ο ίδιος από την τρομερή για την εποχή ασθένεια και νοσηλεύεται ως άπορος σε διάφορα σανατόρια. Ο πατέρας και η μικρή αδελφή του εγκλείονται στο Δαφνί με ψυχικές διαταραχές. Μέσα σε αυτό το κλίμα του ζόφου, δημιουργεί ακατάπαυστα και αντιπαλεύει τον θάνατο, ενώ δηλώνει με τις πράξεις του ενεργός πολίτης.

Κατά τη γερμανική κατοχή, μετέχει στην Εθνική Αντίσταση, πράγμα που του στοιχίζει κατόπιν εξορίες στο Κοντοπούλι της Λήμνου, στη Μακρόνησο και στον Αη Στράτη. Δεύτερη σειρά εξοριών έρχεται με την απριλιανή χούντα (Γυάρος, Παρθένι Λέρου και κατ’ οίκον περιορισμός στη Σάμο, στο σπίτι της συζύγου του).

Η ζωή του, με τις ανόδους και τις καμπές λόγω των διώξεων, με τα ταξίδια, τις οικογενειακές χαρές και τις βραβεύσεις του, με τις διαψεύσεις, τις πίκρες, τις αμφιβολίες, αλλά και με τις βεβαιότητές του, εξετάζεται αναλυτικά στο βιβλίο. Παρατίθενται γεγονότα, δηλώσεις, αποσπάσματα συνεντεύξεων, ερμηνείες στίχων του, όπως και δηλώσεις άλλων για τον ίδιο και το έργο του από τα πρώτα του βήματα μέχρι το θάνατό του (11/11/1990).

Η έκδοση συνοδεύεται από αναλυτικό Χρονολόγιο.

Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Αγγελική Κώττη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1957. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στο πολιτιστικό τμήμα της εφημερίδας «Ριζοσπάστης» (1978-1992) και της εφημερίδας «Έθνος» (1992-σήμερα).

Άλλα βιβλία της: Μάνος Κατράκης (επιμέλεια υλικού με τον Κώστα Κουτσαυτίκη), Η αγάπη ουδέποτε εκπίπτει (μυθιστόρημα). Έχει επιμεληθεί την έκδοση Μελίνα Μερκούρη (΄Ιδρυμα Μελίνα Μερκούρη) και έχει συμμετάσχει στο CD-ROM για τη Μελίνα που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Έχει συνεργαστεί με τα περιοδικά «Τομές», «Διαβάζω», «Νέα Εστία», «Η Λέξη».

Είναι επιμελήτρια του αρχείου αυτογράφων έργων Γιάννη Ρίτσου, το οποίο είναι κατατεθειμένο στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη.
________________________________________________
Αγγελική Κώττη: "Γιάννης Ρίτσος. Ένα σχεδίασμα βιογραφίας"

ISBN 978-960-19-0352-1 - σελ. 238 - τιμή 16,08 ευρώ - έκδοση 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...