Η ενηλικίωση μιας γενιάς

[ παρουσίαση ]

Στα χρόν
ια της Κατοχής (1941-1944) πολλές χιλιάδες αγόρια και κορίτσια που βρίσκονταν στο τέλος της εφηβείας τους και στα πρώτα νεανικά τους χρόνια στρατεύτηκαν εθελοντικά στις παράνομες αντιστασιακές οργανώσεις, δημιουργώντας έτσι ένα πρωτοφανές κίνημα νεολαίας με τεράστια δυναμική.

Το βιβλίο της Οντέτ Βαρών-Βασάρ επιχειρεί να περιγράψει και να αναλύσει αυτό το φαινόμενο. Εστιάζοντας στη μη ένοπλη Αντίσταση, η συγγραφέας προσεγγίζει τις αντιστασιακές οργανώσεις των νέων όλου του πολιτικού φάσματος ως προς τη δομή τους, τα χαρακτηριστικά τους, την ιδεολογική τους τοποθέτηση και τη δράση τους. Μελετά το ΕΑΜ Νέων, τη Λεύτερη Νέα και την Ενιαία Πανελλαδική Οργάνωση Νέων (ΕΠΟΝ), που αποτελούν τους τρεις σταθμούς του αριστερού αντιστασιακού κινήματος των νέων. Ιδιαίτερα για την ΕΠΟΝ, η οποία έδωσε στο φαινόμενο την εκρηκτική του διάσταση και την κορύφωσή του, παρακολουθεί την εξάπλωσή της σε όλη την Ελλάδα.

Το βιβλίο αναδεικνύει παράλληλα και τις σημαντικότερες αντιστασιακές οργανώσεις νέων της αντίπερα ιδεολογικής όχθης. Το πρώτο μέρος του αφιερώνεται στις αθηναϊκές οργανώσεις Στρατιά Σκλαβωμένων Νικητών, Νεολαία του ΕΔΕΣ, Ιερή Ταξιαρχία και Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων (ΠΕΑΝ).

Η συγγραφέας στάθηκε ιδιαίτερα σε ζητήματα καίρια, όπως η συμμετοχή των νέων γυναικών και η πολιτιστική δραστηριότητα στο πλαίσιο της Αντίστασης. Η μελέτη (που στηρίζεται ιδιαίτερα σε γραπτές και προφορικές μαρτυρίες) κατορθώνει να αναδείξει το βίωμα αυτής της γενιάς και τους τρόπους με τους οποίους η συμμετοχή στην Αντίσταση σφράγισε τη συλλογική της μνήμη και συνέβαλε στην ενηλικίωσή της. Οι νέοι και οι νέες βίωσαν εκείνα τα χρόνια μια μοναδική συνάντηση: τη συνάντηση με την Αντίσταση και, μέσα απ' αυτήν, τη συνάντηση με την πολιτική και τον πολιτισμό. Την ιστορία της μοναδικής αυτής συνάντησης θέλει να φωτίσει αυτό το βιβλίο.


Λίγα λόγια για την συγγραφέα

Η Οντέτ Βαρών-Βασάρ (Αθήνα, γενν. 1957) είναι ιστορικός, διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μελέτησε αρχικά τον Τύπο των νέων στην Κατοχή (Ελληνικός νεανικός τύπος: Καταγραφή 1941-1945, τόμ. Α΄-Β΄, εκδ. ΙΑΕΝ, Αθήνα 1987), και αργότερα τη στράτευση της νεολαίας στην Αντίσταση, ως θέμα της διδακτορικής της διατριβής. Συμμετείχε στις δραστηριότητες της Εταιρείας Μελέτης Νέου Ελληνισμού Μνήμων τη δεκαετία του 80 και σ αυτές της Εταιρείας Μελέτης Ελληνικού Εβραϊσμού τη δεκαετία του 90 (ιδρυτικό μέλος). Ασχολείται με θέματα πολιτισμικής ταυτότητας της εβραϊκής διασποράς, με τη γενοκτονία των Εβραίων και με τη στρατοπεδική λογοτεχνία («Άουσβιτς: Η ανάδυση μιας δύσκολης μνήμης», Άουσβιτς, επιμ. Β. Γεωργιάδου - Α. Ρήγος, Καστανιώτης 2007, «Η γενοκτονία των Ελλήνων Εβραίων [1943-1944] και η αποτύπωσή της: μαρτυρίες, λογοτεχνία και ιστοριογραφία», Η εποχή της σύγχυσης: H δεκαετία του 40 και η ιστοριογραφία, επιμ. Γ. Αντωνίου - Ν. Μαραντζίδης, Εστία 2008).

Διδάσκει ιστορία στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Από το 1995 εκδίδει και διευθύνει το περιοδικό Μετάφραση.

Έχει μεταφράσει πολλά έργα της γαλλικής και γαλλόφωνης γραμματείας (Φλωμπέρ, Σεμπρούν, Λυοτάρ, Τοντόροφ, Άναλις, Αλμπέρ Κοέν). Το 2005 τιμήθηκε με τη διάκριση του Ιππότη των Γραμμάτων και των Τεχνών από τον υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας.

__________________________________
Οντέτ Βαρών-Βασάρ: "Η ενηλικίωση μιας γενιάς"

ISBN 960-05-1422-4 - σελ. 564 - τιμή 25,12 ευρώ - έκδοση 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...