Στη σωφρονιστική αποικία

[ παρουσίαση ]

Η Σωφρονιστική αποικία του Κάφκα (γράφτηκε το 1919) θα έλεγε κανείς ότι καταδεικνύει φαινόµενα που στιγµάτισαν την ιστορική µνήµη του 20ού αιώνα, όπως τα γκουλάγκ, Άουσβιτς, Γκουαντάναµο, λευκά κελιά, ξερονήσια κτλ., πολύ πριν αυτά παρουσιαστούν. Κατά µία έννοια, λοιπόν, η πολιτική σηµασιοδότηση του έργου ως καταγγελία του φαινοµένου «ολοκληρωτισµός» γίνεται από την πρώτη στιγµή σαφής. Χωρίς να αγνοούµε τη σηµαντικότητα αυτής της πολιτικής προσέγγισης, έχει ενδιαφέρον να διερωτηθούµε τι άλλο υπάρχει πιο πέρα, µετά-το-πολιτικό, φέροντας τον απόηχο ή τη Μνήµη του. Για µας, η έρευνα επικεντρώνεται στο ζήτηµα του εγκλεισµού του σύγχρονου ανθρώπου στην ίδια του την ύπαρξη, στα γρανάζια του κοινωνικού του σώµατος. - Σάββας Στρούµπος [απόσπασµα από το κείµενο «Στα χνάρια της Σωφρονιστικής αποικίας»]

Η δραµατοποιηµένη µορφή του διηγήµατος του Φραντς Κάφκα, Στη σωφρονιστική αποικία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη θεατρική οµάδα Σηµείο Μηδέν στον Χώρο Ιστορικής Μνήµης (Κοραή 4) στις 5 Φεβρουαρίου 2009.

Η παρούσα έκδοση περιέχει το δραµατοποιηµένο και το πεζό κείµενο, κείµενα για την παράσταση και για το ίδιο το κείµενο, χρονολόγιο του Κάφκα και των παραστάσεων έργων του στην Ελλάδα, κ.ά.
___________________________________
Franz Kafka (Φραντς Κάφκα): "Στη σωφρονιστική αποικία"

ISBN: 978-960-211-904-4 - σελ.: 144 - τιμή: 10,00 ευρώ - έκδοση Φεβρουαρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...