Κάτω από τις οπλές

[ παρουσίαση ]

Κυκλοφόρησε το 3ο βιβλίο του συγγραφέα του Θολού Βυθού, που τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2009.

Ύστερα, τις ειδυλλιακές αυτές εικόνες, τα παραδείσια τοπία, τα διαδέχονταν ξαφνικά δαντικές σκηνές από τις «όχθες της κόλασης», όπως ονόμαζε τον τόπο που αντίκρυζε για μήνες, νύχτα και μέρα, από τη σκοπιά της γέφυρας. Τότε ήταν που για πρώτη φορά μου πέρασε η ιδέα πως ίσως να επρόκειτο για κάτι περισσότερο από μιαν απλή νατουραλιστική περιγραφή των Δημόσιων Σφαγείων, με τις δύο άθλιες χαμοκέλες που τα περιστοίχιζαν, πως ίσως να μην ήταν παρά μια ζοφερή αλληγορία της δικτατορίας, για να εκφράσει έτσι τη φρίκη και την απελπισία του για την «εφιαλτική φυλακή» που τον περίμενε, όταν σε λίγες μέρες θα πετούσε από πάνω του τις βασιλικές κορόνες και το μισητό εθνόσημο - το απαίσιο «πουλί της χούντας».

Είναι καιρός πιά να σφραγιστεί η παλιά ιστορία, και η στερνή γραφή του Άλκη να κλείσει αυτή την ταπεινή «μπαλάντα των ημιονηγών της δικτατορίας» - εκείνων που ως σήμερα δεν βρήκαν τον καιρό να μιλήσουν η που δεν θέλησαν ποτέ να μιλήσουν.

Πολλά χρόνια μετά την τελευταία συνάντησή τους - Οκτώβρης του '74 πρέπει να ήταν, σ' ένα ταβερνάκι της Ευαγγελίστριας στη Θεσσαλονίκη - ο απόμαχος πια ηθοποιός Χάρης Φωτίου ανασύρει τα καταχωνιασμένα στρατιωτικά ημερολόγια που του εμπιστεύτηκε τότε ο «ἐν ὃπλοις καί ἐν ὁπλαῖς κτηνῶν» σύντροφός του Άλκης Πολίτης, λίγο πριν εγκαταλείψει για πάντα τη «μητριά πατρίδα» του.
Με όσα η δική του μνήμη διέσωσε και η σχεδόν κρυπτική γραφή του φανέρωσε, αναπαριστά, με θεατρικό μερικές φορές λόγο, εκείνον τον μαύρο χειμώνα του '68 στο κολαστήριο του Κολινδρού, τις παγερές μέρες και νύχτες της « μεγάλης νύχτας » των συνταγματαρχών. Εκπληρώνει, έτσι, έστω και με καθυστέρηση, την υπόσχεση που κάποτε είχε δώσει.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιάννης Ατζακάς γεννήθηκε το 1941 στον Θεολόγο της Θάσου. Αποφοίτησε το 1966 από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και από το 1975 εργάστηκε στην ιδιωτική και στη δημόσια Μέση Εκπαίδευση.

Το «Κάτω από τις οπλές» είναι το τρίτο του πεζογράφημα, μετά τη διλογία «Διπλωμένα φτερά» (Άγρα, 2007) και «Θολός βυθός» (Άγρα, 2008).

Το «Θολός βυθός» τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος, 2009.
_______________________________________
Γιάννης Ατζακάς: "Κάτω από τις οπλές"

ISBN: 978-960-325-890-2 - σελ. 152 - τιμή 13,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...