Τον Μάιο του 1942, μια ομάδα ανταρτών σκοτώνει στην Πράγα τον στρατάρχη Ράινχαρντ Χάιντριχ, τον επονομαζόμενο «χασάπη της Πράγας» και προσωπικό φίλο του Φύρερ. Οι γονείς του συγγραφέα εκείνη την περίοδο είχαν πάρει μέρος στην Αντίσταση. Η μητέρα του, την ίδια περίοδο, έζησε μια συγκλονιστική ιστορία αγάπης.
Δεκαετίες αργότερα, στη δεύτερη πατρίδα τους την Αμερική, η Ιστορία εξακολουθεί να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω στις ζωές τους.
Στον συγγραφέα φτάνουν μόνο θραύσματα εκείνης της ιστορίας, σαν τα μετέωρα ερωτηματικά στα μάτια των Τσέχων μεταναστών, τα βράδια, στο σπίτι των γονιών του στην Αμερική.
Όταν θα ταξιδέψει πίσω στην Τσεχία για να ενώσει τα νήματα, όλα μοιάζουν να έχουν σκορπίσει μέσα στο χρόνο και στα μισόλογα των λιγοστών μαρτύρων.
Η Ιστορία αδυνατεί να γράψει όλα της τα κεφάλαια, πολλές παράγραφοι είναι χαμένες μέσα σε βλέμματα που δεν θέλουν να θυμούνται, χωρίς να μπορούν να ξεχάσουν. Κι εκεί ακριβώς επεμβαίνει το «μυθιστόρημα», όπως ιδιοφυώς ονομάζει το τρίτο μέρος του βιβλίου του ο Σλούκα, για να γεμίσει τα κενά και να στείλει την ιστορία σ’ έναν νέο αυτάρκη τόπο αλήθειας. Ο συγγραφέας κατορθώνει μια ευφυή τομή στις εσωτερικές λειτουργίες της γραφής και την αναγκαιότητα της μυθοπλασίας, μέσα από μια δυνατή ιστορία ηρωισμού και έρωτα.
«Ο ορατός κόσμος είναι μια ευαίσθητη και ευφάνταστη, από άποψη δομής, ενδοσκόπηση σε σύνθετα και λεπτά ζητήματα … Υπάρχουν πολλά να απολαύσει κανείς στους κρυμμένους του υπαινιγμούς και τις λεπτές αποχρώσεις της αφήγησής του.» - The New York Times
«Η έκπληξη είναι καλά δομημένη και οι σκηνές δράσης αποδίδονται με ενάργεια. Το μυθιστόρημα του Σλούκα έχει ένα διαπεραστικό σφρίγος.» - Publisher’s Weekly
«Η δομή του βιβλίου αποτυπώνει την καρδιά της σταθερής θέσης του Σλούκα: η αξία της μυθιστορηματικής αφήγησης βρίσκεται στην ικανότητά της να γεμίζει τα κενά που δημιουργεί η ανεπάρκεια της μνήμης και οι υπεκφυγές των αγαπημένων μας. Το συστήνουμε ανεπιφύλακτα.» - Library Journal
_________________________________________
Μαρκ Σλούκα (Mark Sluka): "Ο ορατός κόσμος" - Μετάφραση: Τάκης Μενδράκος
ISBN 978-960-6715-87-7 - σελ. 290 - τιμή 16,00 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου