Οι πόλεμοι της μνήμης

[ παρουσίαση ]

Ο B΄ Παγκόσµιος Πόλεµος είναι το αποφασιστικότερο γεγονός του 20ού αιώνα, καθώς η βαριά σκιά του «αγκάλιασε» όλο τον πλανήτη και είχε συνέπειες από την προσωπική και οικογενειακή τύχη του καθενός, έως την εξόντωση ή µετατόπιση ολόκληρων πληθυσµών και το σχηµατισµό ή τη διάλυση χωρών. Η µνήµη του Πολέµου συνεχίζει να είναι επώδυνη και να προκαλεί παθιασµένες συζητήσεις. Όταν σίγησαν τα όπλα, ακολούθησαν οι πόλεµοι της Ιστορίας που δεν λένε ακόµα να λήξουν, στο βαθµό που το τέλος του Πολέµου ήταν η καταστατική πολιτική και ιδεολογική στιγµή της εποχής που ακολούθησε.

Κάθε µείζων ιδεολογική αλλαγή, ιδιαίτερα µετά την καθοριστική τοµή του 1989, προϋποθέτει και αλλαγές στον τρόπο που θυµόµαστε, εξιστορούµε και ερµηνεύουµε τον Πόλεµο συνολικά, ή τα επί µέρους στοιχεία του. Ο Χάγκεν Φλάισερ, µετά το µνηµειώδες έργο του για την Ελλάδα στον B΄ Παγκόσµιο Πόλεµο, αφηγείται εδώ, µέσα από µια εξαντλητική έρευνα, τους πολέµους της µνήµης που εκτυλίχθηκαν στη ∆ηµόσια Ιστορία, καλύπτοντας ουσιαστικά όλες τις εµπλεκόµενες χώρες, από την Ευρώπη έως την Άπω Ανατολή και την Αµερική. - Αντώνης Λιάκος

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Χάγκεν Φλάισερ γεννήθηκε στη Βιέννη το 1944. Αποφοίτησε από τα Τµήµατα Ιστορίας και Επικοινωνιολογίας/ΜΜΕ του Ελεύθερου Πανεπιστηµίου του Βερολίνου. Από το 1977 ζει στην Ελλάδα – από το 1985 ως Έλληνας πολίτης.

Καθηγητής νεότερης Ιστορίας στο Πανεπιστήµιο Αθηνών, έχει ειδικευτεί σε θέµατα ελληνικής ιστορίας του 20ού αιώνα. Έχει συγγράψει περίπου 100 µελέτες, ιδίως για την περίοδο του Β΄ Παγκοσµίου Πολέµου, καθώς και για τη µεταπολεµική «κληρονοµιά» του: ανάµεσά τους το θεωρούµενο ως έργο αναφοράς Στέµµα και Σβάστικα. Η Ελλάδα της Κατοχής και της Αντίστασης, 1941-1944. 2 τόµοι, Αθήνα, Παπαζήσης, 1989/1995. Αρθρογραφεί επίσης σε ελληνικά και ξένα έντυπα, ενώ τα χρόνια της Χούντας δηµοσίευε µε ψευδώνυµο.

Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε διεθνή ερευνητικά προγράµµατα και διεθνείς εξεταστικές και γνωµοδοτικές επιτροπές: για το παρελθόν του Προέδρου της Αυστρίας, Κουρτ Βάλντχαϊµ, για τα εγκλήµατα της Βέρµαχτ, για το θέµα των πολεµικών αποζηµιώσεων, κ.ά.
___________________________________
Χάγκεν Φλάισερ: "Οι πόλεμοι της μνήμης. Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος στη Δημόσια Ιστορία"

ISBN 978-960-211-893-1 - σελ. 676 - τιμή 37,00 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...