Ο γάτος

«Τίποτα δεν του ξεφεύγει του Σιμενόν, στην ιδιοφυή αυτή αποτύπωση γηρατειών, ψυχαναγκασμού και ανθρωπίνων σχέσεων που στράβωσαν ...ένα αξιολογότατο επίτευγμα ενός αξιολογότατου συγγραφέα ». - The New York Times Book Review

«Τα στάδια αυτής της σχέσης αγάπης-μίσους σχεδιάζονται με τη σιγουριά υπολογιστή. Κάτω όμως απο την παγερή επιφάνεια του, Ο γάτος σφύζει και πάλλεται από συμπόνια ». - Commonwealth
«Αγαπημένε μου Ζώρζ σου είχα πει τις σκέφεις μου για τον Γάτο, που είναι ένα από τα πιο τρομερά αλλά και τα πιο έξαιρετικά βιβλία που έχεις γράψει...» - MARCEL ACHARD, 12 Απριλίου 1967

Τα πράγματα αντί να εξομαλυνθούν πήγαν προς το χειρότερο. Με το που πλησίαζε το κρεβάτι από καρυδιά έβλεπε το σώμα της Μαργκερίτ νά τσιτώνεται, τα μάτια της να σκληραίνουν, να εκφράζουν μίσος σχεδόν. [...] Ζούσε στον δικό της κόσμο, έναν κόσμο αόρατο, που τον χρωμάτιζε όπως ήθελε εκείνη. Και να που έπρεπε να υποστεί έναν άντρα, πέρα για πέρα αληθινό, θορυβώδη, με βαριά περπατησιά, που κάπνιζε άσχημα πούρα και ανέδιδε οσμή ζωώδη.

Και το αποκορύφωμα, είχε εισαγάγει σ’ έναν χώρο τόσο επιμελώς προστατευμένο ένα ζώο που γλιστρούσε κατά μήκος των επίπλων, όπως ένα αγρίμι τρίβεται στα κάγκελα του κλουβιού, που κάρφωνε το βλέμμα του επάνω της, και που δεν δεχόταν κανένα χάδι παρά μόνο από τον κύριό του, τον θεό του.

O Eμίλ πρόσφατα χήρεψε, η Μαργκερίτ μόλις έχασε τον σύζυγό της. Και οι δυο αναζητούν απελπισμένα λίγη συντροφιά κι αποφασίζουν να παντρευτούν. Μετά από οκτώ χρόνια συμβίωσης, η ανάγκη για συντροφιά έχει μεταμορφωθεί σε λυσσαλέο μίσος -το μόνο αίσθημα που συμμερίζονται.

Η εχθρότητα κορυφώνεται, κι ο Σιμενόν ανατέμνει τους λόγους που τους έκαναν να ενώσουν τις τύχες τους και οδήγησαν στον αφανισμό τους.

Στις Εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Σιμενόν: Ο Μαιγκρέ στη Νέα Υόρκη, 45ο Υπό σκιάν, Το μπλε δωμάτιο, Ο κίτρινος Σκύλος, Ο άνθρωπος που έβλεπε τα τρένα να περνούν, Ο τρελός του Μπερζεράκ, Κόκκινα φώτα, Ο Μαιγκρέ και το ακέφαλο πτώμα, Τρία δωμάτια στο Μανχάτταν, Οι αρραβώνες του Κύριου Ιρ, Ο ανθρωπάκος από το Αρχαγγέλσκ.

Διαβάστε επίσης του ιδίου: "Ο ανθρωπάκος από το Αρχαγγέλσκ"
________________________________________
Georges Simenon: ''Ο γάτος"
ISBN 978-960-325-900-8 - σελ. 224 - τιμή 13,00 ευρώ - έκδοση 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...