Η κρίση στο βιβλίο και οι αλήθειες

[ Δελτίο Τύπου ]

Ο Σύνδεσμος Ε
κδοτών Βιβλίου με υπευθυνότητα και νηφαλιότητα καταθέτει τις θέσεις του με αφορμή τα σχετικά δημοσιεύματα που παρουσιάζουν «εκδοτών διαφορές και αντιπαραθέσεις», «εμφύλιος στον χώρο του βιβλίου», «το βιβλίο πέφτει και οι εκδότες ερίζουν», «το πρόβλημα των βιβλίων», «ο πολυκερματισμός δεν βοηθάει στην υπόθεση του βιβλίου», κ.ά.

Και, βέβαια, η κρίση στο βιβλίο είναι υπαρκτή και εξαιρετικά ανησυχητική, κάτι που ο Σ.ΕΚ.Β. είχε επισημάνει με Δελτίο Τύπου από το Καλοκαίρι του 2009, την ώρα μάλιστα που όλοι υποστήριζαν το αντίθετο.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου κατά πάγια τακτική αποβλέπει στην ενότητα του Κλάδου, θεωρώντας ότι η ισχύς επιτυγχάνεται πάντα με την ενότητα.

Για τον λόγο αυτό πρωτοστάτησε, εδώ και χρόνια, στη δημιουργία κλίματος συναίνεσης και συνεργασίας, καθώς πέρυσι για πρώτη φορά, το 38ο Φεστιβάλ Βιβλίου, ένας ετήσιος θεσμός στα δρώμενα της πόλεως των Αθηνών, οργανώθηκε από κοινού από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και τον Σύλλογο Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών (Σ.Ε.Β.Α.).

Επίσης, πάγια θέση του Σ.ΕΚ.Β. είναι ότι, οι υπαίθριες εκθέσεις βιβλίων αποσκοπούν και μόνο στην προσπάθεια ανάπτυξης της βιβλιοφιλίας και διάδοση της φιλαναγνωσίας, καθώς το κοινό έρχεται ευκολότερα σ’ επαφή με το βιβλίο.

Σχετικά δε με την πρόταση και τον προβληματισμό οι εκθέσεις του βιβλίου να γίνονται σε στεγασμένους χώρους, ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου, με καινοτόμο πρόταση του προέδρου του κ. Γεωργίου Ψύχαλου, πολύ έγκαιρα, ήδη επί υφυπουργίας του κ. Πέτρου Τατούλη, είχε υποβάλει ολοκληρωμένη τεχνοοικονομική πρόταση να αξιοποιηθεί το «ΓΡΑΜΜΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ Γ’» των Ολυμπιακών Ακινήτων, στον πόλο Φαλήρου, εκτάσεως 5.000 τ.μ., όπου θα μπορούσε να μετατραπεί σε «Γη του Βιβλίου». Στο συγκεκριμένο χώρο θα λειτουργούσε για όλο τον χρόνο μία διαρκής έκθεση βιβλίου, με την παρουσία όλων των εκδοτικών οίκων, αλλά και θα φιλοξενούνταν κάθε εξειδικευμένη εκδήλωση που θα αφορούσε το βιβλίο. Ταυτόχρονα, υπήρχε η δυνατότητα να στεγαστεί το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ και οι επαγγελματικοί φορείς που υπηρετούν το βιβλίο.

Δυστυχώς, η πρόταση αυτή, μέχρι σήμερα, έχει παραμείνει στα συρτάρια του υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού παρά την επικαιροποίηση της πρότασής μας στη σημερινή ηγεσία.

Εν τέλει, θεωρώντας ότι το βιβλίο αποτελεί ύψιστο πολιτισμικό αγαθό, θα πρέπει όλι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εναρμονιστούμε με αυτή την φιλοσοφία και να το υπηρετούμε με τη δέουσα προσοχή.

Αθήνα 10 Ιουνίου 2010

Γεώργιος Ψύχαλος, Πρόεδρος του Σ.ΕΚ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...