Η δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ

Η Χίλαρι Μαντέλ (Hilary Mantel), συγγραφέας με μεγάλη συγγραφική διαδρομή αλλά και ξεχωριστή πνευματική υποδομή, έχει αναγνωριστεί τα τελευταία χρόνια ως μία από τις κορυφαίες εκπροσώπους του αγγλόφωνου μυθιστορήματος, αποσπώντας επίζηλα λογοτεχνικά βραβεία για το έργο της (έγινε η πρώτη γυναίκα συγγραφέας που τιμήθηκε δύο φορές με το Βραβείο Booker για το "Γουλφ Χολ" και το "Γεράκια", το 2009 και το 2012· και τα δύο βιβλία κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πάπυρος).

Με τη συλλογή διηγημάτων "Η δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ" η Μαντέλ μάς αποκαλύπτει πόσο στέρεα κατέχει συνάμα και την τέχνη της μικρής φόρμας. Από τα δέκα διηγήματα της συλλογής, τα εννέα έχουν δημοσιευτεί κατά την τελευταία δεκαπενταετία σε διάφορα αγγλικά έντυπα, ενώ το τελευταίο διήγημα, το οποίο δίνει και τον τίτλο του σε όλη τη συλλογή, δημοσιεύεται για πρώτη φορά.

Τα δέκα διηγήματα αυτής της συλλογής, που ολοκληρώνεται με την αναπάντεχη Δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ, αναδεικνύουν τη μοναδική ικανότητα της Μαντέλ να διεισδύει στον ψυχισμό των χαρακτήρων, να αγγίζει την ουσία της ανθρώπινης κατάστασης· μιλάει, με μια αμεσότητα και ευθύτητα ενίοτε σοκαριστική αλλά και ενίοτε με ένα υποδόριο χιούμορ, για την ελαφρότητα ή το ανυπόφορο βάρος των πραγμάτων, για τον έρωτα, για τις ρωγμές που κλονίζουν την οικογένεια, για το βίωμα της ασθένειας, για το βάρος της κοινωνικής τάξης, για το πώς αναμετριέται ο άνθρωπος με την πραγματικότητα την οποία βιώνει.


Συνάμα βάζει κάποιες αυτοβιογραφικές πινελιές, όπως από τη ζωή της στη Σαουδική Αραβία (Ο επισκέπτης) ή από την καθημερινότητα του συγγραφέα. Σε όλα τα διηγήματα η ιστορία δομείται πάντοτε σχεδόν γύρω από ένα δίπολο -ο άντρας και η γυναίκα, ο (κατά κανόνα απαθής, αποστασιοποιημένος) σύζυγος και η σύζυγος, η κόρη και ο πατέρας, η ατίθαση νεότητα και η καθηλωμένη ζωή της αναπηρίας, το άτεκνο ζευγάρι και το άγνωστο παιδί που χάνεται απροσδόκητα, ο τρομοκράτης και η μεσοαστή κυρία (στη Δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ)-, το οποίο αλληλεπιδρά και επιτρέπει στη συγγραφέα να ενορχηστρώνει έντεχνα την εξέλιξη της κάθε ιστορίας.

Η Χίλαρι Μαντέλ ανήκει στην τόσο σπάνια «συνομοταξία» των συγγραφέων που κάθε νέο τους βιβλίο είναι και μια αποκάλυψη, μια ακριβή αναγνωστική εμπειρία για τον αναγνώστη.
_______________________
Χίλαρι Μαντέλ (Hilary Mantel): "Η δολοφονία της Μάργκαρετ Θάτσερ"

ISBN 9789604860937, σελ. 160, έκδοση 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...