Αχ, και να 'ξερα γράμματα

Αν ήξερα γράμματα και μπορούσα να τα γράφω και να τα λέω, θα έβαζα το μυαλό μου να δουλέψει και θα έβρισκα τη λύση. Θα έβρισκα γιατί γίνονται όλα αυτά. Από πού ξεκίνησε και πού θα φτάσει αυτό το μαρτύριο που μας φαίνεται σαν μια καλή ευκαιρία. Μια ευκαιρία που κάθε μέρα τρώει τις σάρκες μας σαν λυσσασμένο σκυλί.

Πρώτη φορά μάς έβαλαν στο κέντρο και μας είπαν ότι αξίζουμε κάτι, πρώτη φορά μάς έκαναν πρώτο θέμα και μας έπεισαν να προσπαθήσουμε να πετύχουμε. Κι εμείς τα χάψαμε όλα αυτά.

Και να ’μαστε τώρα στη μέση της ερημιάς, να προσπαθούμε εσαεί μονάχοι μας και απελπισμένοι. Καλύτερα που δεν ξέρω γράμματα, καλύτερα που δεν μπορώ να τα κάνω λέξεις όλα αυτά και να τα βροντοφωνάξω στον κόσμο. Θα τα χαλούσα όλα και θα έφερνα το τέλος πιο κοντά. Τα κουκουλώνω με σιωπή και απραξία και αφήνω τη ζωή να μας σύρει και να μας ρίξει όπου θέλει.

Με φόντο τη σύγχρονη Ελλάδα, μια γυναίκα παλεύει με ανήμερα θεριά για να επιβιώσει. Δεν ξέρει γράμματα κι αυτός είναι ο καημός της. Διαθέτει, όμως, το απαραίτητο τσαγανό ώστε να καταγγέλλει τον υλιστή Νεοέλληνα, και απέραντη αγάπη, ώστε να στέκει οπλισμένος φρουρός δίπλα στον άντρα και το γιο της, και να τους θυμίζει ότι δικαιούνται και οφείλουν να απαιτήσουν το μερτικό τους από τη ζωή. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Μανιώτης γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Έχει γράψει, εκτός από πεζά λογοτεχνικά έργα, και πολλά θεατρικά, τα οποία έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως σε σκηνές της Αθήνας. Γνωστά θεατρικά του έργα είναι: Το ματς, Κοινή λογική, Ο λάκκος της αμαρτίας, Οι σύζυγοι, Διακοπές στην Ουρανούπολη, Μόνο θετικές σκέψεις κ.ά.

Επίσης γνωστά πεζογραφικά του έργα είναι: Ο άγνωστος στρατιώτης, Τα μαύρα παραμύθια (Β΄ Κρατικό Βραβείο Διηγήματος, 1998), Η φοβερά προστασία, Το πονηρό μονοπάτι, Η αδρεναλίνη πάντοτε ψηλά, Τα Σαντέ της Σαπφώς, Το γκαζόν του μπαμπά, Η γνώση των νεκρών, Μίξερ κ.ά.

Συμμετέχει με κείμενό του στη συλλογή διηγημάτων ΕΡΩΣ 13, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ.

Ασχολείται επίσης με τη σκηνοθεσία.
________________________
Γιώργος Μανιώτης: "Αχ, και να 'ξερα γράμματα"

ISBN 978-618-010-246-8 - σελ. 384 - τιμή 14,94 ευρώ - έκδοση Μαρτίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...