"Η μάνα μου και η ζωή μου υπήρξαν για μένα ταυτόσημες έννοιες. Το νήμα της ζωής της κόπηκε, αλλά εκείνη εξακολουθεί να υπάρχει και να ανασαίνει στο βάθος της δικής μου ψυχής... Μου έδωσε μεγαλύτερη χαρά από όση άξιζα, μου χάρισε περισσότερη ευτυχία από όση ευχήθηκα . Δεν αγάπησα κανέναν όσο αγάπησα εκείνη, αλλά ούτε μίσησα άνθρωπο περισσότερο από αυτήν..."
Με αυτά τα λόγια ο ήρωας του βιβλίου, Κάμελ Ρόομπα Λαζ, ξεκινά την αφήγηση της ιστορίας του, μια συγκλονιστική ιστορία για την αγάπη και το μίσος, τον έρωτα και την προδοσία, την αλήθεια και τις ψευδαισθήσεις, που, όπως υποστηρίζει ο τεχνίτης της γραφίδας Ναγκίμπ Μαχφούζ, συνθέτουν τη ζωή ενός ανθρώπου και βρίσκονται πίσω από κάθε πράξη του.
Με τη γνώριμη ψυχογραφική του επιτηδειότητα, διαπιστωμένη άλλωστε σε όλα του σχεδόν τα μυθιστορήματα, ο μεγάλος τεχνίτης του λόγου μάς ξεναγεί στα δαιδαλώδη μονοπάτια του μυαλού και της ψυχής ενός ανθρώπου ο οποίος υπήρξε ταυτόχρονα θύτης και θύμα των περιστάσεων της ζωής. Χαρτογραφεί αριστοτεχνικά τις πιο απόκρυφες γωνιές της ψυχής και του μυαλού του, σκάβοντας βαθιά για να αναδυθούν μυστικά που λίγοι τολμούν να καταδείξουν. Ένα συγκλονιστικό ψυχογράφημα, από τα καλύτερα του νομπελίστα συγγραφέα.
Διαβάστε επίσης του ιδίου: "Ενώπιον του θρόνου"
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Ναγκίμπ Μαχφούζ υπήρξε, εν ζωή, ο γνωστότερος εκπρόσωπος της αραβικής λογοτεχνίας.
Γεννήθηκε το 1911 στο Κάιρο, στην πυκνοκατοικημένη, λαϊκή συνοικία ελ Γκαμαλίγια, μια περιοχή που περιγράφεται πολύ συχνά στα μυθιστορήματά του.
Σπούδασε φιλοσοφία και εργάστηκε στο δημόσιο μέχρι το 1972, οπότε και συνταξιοδοτήθηκε.
Εξέδωσε το πρώτο του μυθιστόρημα το 1939. Έγραψε περισσότερα από 50 μυθιστορήματα και συλλογές διηγημάτων, καθώς και 25 σενάρια για ταινίες. Τιμήθηκε με το κρατικό Αιγυπτιακό Βραβείο Λογοτεχνίας, και το 1988 του απονεμήθηκε το Νόμπελ Λογοτεχνίας. Τότε το έργο του άρχισε να διαδίδεται σε όλο τον κόσμο και μεταφράστηκε σε πολλές γλώσσες. Η γραφή του διακρίνεται για το ρεαλισμό και τον διεισδυτικό τρόπο με τον οποίο περιγράφει τις ιδιαιτερότητες της αραβικής κοινωνίας.
Το 1994 εκδηλώθηκε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του από φανατικούς ισλαμιστές.
Μετά τη σταδιακή εξασθένηση της υγείας του, το τελευταίο διάστημα της ζωής του (υπέφερε από διαβήτη, νεφρική ανεπάρκεια, πίεση, και νοσηλεύτηκε με τραύματα από πτώση), υπέκυψε στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Καΐρου, όπου νοσηλευόταν, στις 30 Αυγούστου 2006, σε ηλικία 95 ετών.
Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του: "Η αρχή και το τέλος", "Μίραμαρ", "Η τριλογία του Καΐρου", "Ράδοπις", "Τα παιδιά του Γκεμπελάουι", "Μέρες και νύχτες της Αραβίας", "Το έπος των Χαραφίς", "Φλυαρία πάνω στον Νείλο", "Κρυμμένα όνειρα στο Χαν Ελ Χαλίλι", "Το σοκάκι της αμαρτίας", "Ο καθρέφτης μιας ζωής", "Αδίσταχτος έρωτας", "Απόμεινε από το χρόνο μια ώρα", "Αγάπη κάτω απ τη βροχή", -σχεδόν όλα- μεταφρασμένα απευθείας από τα αραβικά (από τους αραβόφωνους μεταφραστές Αχμέντ Έτμαν και Πέρσα Κουμούτση), από τις εκδόσεις Ψυχογιός, καθώς και το βιβλίο με συνομιλίες του με τον Μοχάμεντ Σαλμάουι, "Η δική μου Αίγυπτος".
_______________________________
Ναγκίμπ Μαχφούζ: "Χίμαιρα" - μετάφραση: Πέρσα Κουμούτση
ISBN 978-960-034-971-9 - σελ. 416 - τιμή 21,50 ευρώ - έκδοση Φεβρουαρίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου