[ παρουσίαση ]
Ο Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες διερευνά εδώ τη φύση του εγκλεισμού, τις έννοιες της επιτήρησης και της τιμωρίας, τις επιπτώσεις της πειθαρχικής εξουσίας πάνω στα σώματα των φυλακισμένων.
Πολύ πριν από την ιδιοφυή ανάλυση των σωφρονιστικών συστημάτων που επιχείρησε ο Μισέλ Φουκό, ο Αργεντινός συγγραφέας μιλάει για τη "βιο-εξουσία" που ασκεί ο τιμωρός πάνω στον τιμωρημένο, αναλύει την εξίσωση καταναγκασμού και υποταγής, αναδεικνύει την παρανοϊκή διάσταση της δίψας για χειραγώγηση.
Όμως πηγαίνει ακόμη μακρύτερα. Η ιδέα που βλαστάνει στο διαταραγμένο νου του κυβερνήτη Καστέλ -απόλυτου εξουσιαστή των νήσων όπου εκτυλίσσεται η ιστορία και των καταδίκων που έχουν εκτοπιστεί εκεί- είναι να παρέμβει στους εγκεφάλους ορισμένων ειδικά επιλεγμένων φυλακισμένων, με σκοπό να αλλοιώσει τις αισθήσεις τους και μαζί τον τρόπο με τον οποίο τα πειραματόζωά του αυτά αντιλαμβάνονται τον κόσμο.
Καθώς ο Καστέλ, σε μια φυλακή που θυμίζει το "Πανοπτικόν" του Μπένθαμ, αμφισβητεί στην πράξη την αντιστοιχία αισθητηριακής πρόσληψης και πραγματικού κόσμου, ο συγγραφέας παρακολουθεί τα παρανοϊκά οράματα του ήρωά του μέσα από τα μάτια του νεαρού υποπλοιάρχου Ανρί, που κάποια κακή μοίρα έχει ξεβράσει στην αποικία. Μπλέκοντας πραγματικότητα και φαντασία, φιλοσοφικό στοχασμό και μυθική σκέψη, μεταφυσική αγωνία και περιπετειώδη πλοκή, ο Κασάρες μας δίνει μια εφιαλτική αλλά εξαιρετικά συναρπαστική αλληγορία.
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες γεννήθηκε στο Μπουένος Άιρες το 1914.
Θεωρείται από τους σημαντικότερους Λατινοαμερικάνους συγγραφείς λογοτεχνίας ιδίως φαντασιακής. Ο Κασάρες έγραψε κυρίως μυθιστορήματα. Σημαντικότερα έργα του: "Η εφεύρεση του Μορέλ", "Το όνειρο των ηρώων", "Γιρλάντα με αγάπες", "Ο Μέγας Σεραφείμ", "Ημερολόγιο του πολέμου των χοίρων" κ.λ.π.
Με το στενό του φίλο, Χόρχε Λουίς Μπόρχες, συνυπέργαψαν -είτε με τα πραγματικά τους ονόματα είτε με πομπώδη ψευδώνυμα, προϊόντα παιγνιωδών συνδυασμών προγονικών τους επωνύμων (Ονόριο Μπούστος Ντομέκ, Μπ. Σουάρες Λιντς)- σενάρια, ανθολογίες, αστυνομικές ιστορίες και σπαρταριστές σάτιρες του μοντερνισμού.
Δύο χρόνια μετά το θάνατο της αγαπημένης του συντρόφου, της Αργεντινής συγγραφέως Σιλβίνα Οκάμπο, κυκλοφόρησε η πολύχρονη αλληλογραφία τους, ένα εντυπωσιακό "φρέσκο" του πνευματικού Μπουένος Άιρες ("Ταξιδεύοντας", 1996). Ο Κασάρες τιμήθηκε το 1975 με το Ανώτατο Βραβείο της Εταιρείας Αργεντινών Συγγραφέων (SADE), το 1981 με το παράσημο της Γαλλικής Λεγεώνας της Τιμής και το 1991 με το Βραβείο Μιγκέλ ντε Θερβάντες.
______________________________
Αδόλφο Μπιόυ Κασάρες (Adolfo Bioy Casares): "Σχέδιο διαφυγής"
ISBN 960-16-1906-2 - σελ. 259 - τιμή 13,75 ευρώ - έκδοση Μαΐου 2006
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου