Με 17.500 υπαλλήλους, με πωλήσεις που το 2009 έφτασαν τα 11,7 δισ. δολάρια και με παρουσία σε 46 έξι χώρες η Μονσάντο είναι ηγετική δύναμη παγκοσμίως στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (ΓΤΟ), αλλά και μία από τις πλέον αμφιλεγόμενες εταιρείες στην ιστορία της βιομηχανίας.
Από το 1901, έτος της ίδρυσής της, η εταιρεία οδηγήθηκε επανειλημμένα στη δικαιοσύνη κατηγορούμενη για την τοξικότητα των προϊόντων της, στα οποία περιλαμβάνονται το PCB (πυραλένιο), πολλά καταστρεπτικά ζιζανιοκτόνα (όπως το αποφυλλωτικό agent orange, με τα οποία ο Αμερικανικός Στρατός ψέκαζε τα δάση κατά τον Πόλεμο του Βιετνάμ), ή η αυξητική ορμόνη των βοοειδών (απαγορευμένη πλέον στην Ευρώπη), επικίνδυνη για τα ζώα και τους ανθρώπους.
Σήμερα ωστόσο η Monsanto εμφανίζεται ως μια επιχείρηση των «επιστημών της ζωής», αφοσιωμένη στα πλεονεκτήματα της βιώσιμης ανάπτυξης. Με τους διαγονιδιακούς σπόρους που έχει αναπτύξει, ισχυρίζεται ότι θέλει να λύσει το πρόβλημα της πείνας στον κόσμο και να μειώσει την επιβάρυνση στο περιβάλλον, για το καλό της ανθρωπότητας. Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιοι είναι οι στόχοι αυτής της εταιρείας που, ενώ τόσα χρόνια αδιαφορούσε για τις συνέπειες των δραστηριοτήτων της στο περιβάλλον και στους ανθρώπους, ξαφνικά θέλει να εμφανίζεται σαν ανθρωπιστική οργάνωση;
Το βιβλίο της Marie-Monique Robin, καρπός πολύχρονης έρευνας στη Βόρεια και τη Νότια Αμερική, στην Ευρώπη και την Ασία, που βασίζεται σε ανέκδοτα ντοκουμέντα, σε μαρτυρίες θυμάτων, επιστημόνων και πολιτικών, ανασυνθέτει την ιστορία και τη δράση μιας βιομηχανικής αυτοκρατορίας η οποία, στηριζόμενη σε ψευδείς εκθέσεις, στη διαπλοκή με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, σε πιέσεις και απόπειρες διαφθοράς, έχει γίνει ο μεγαλύτερος παραγωγός σπόρων στον κόσμο. Και αποκαλύπτει, κυρίως, το ρόλο που διαδραμάτισε η Monsanto σε μια εντυπωσιακή αλληλουχία ενεργειών η οποία επέτρεψε τελικά την παγκόσμια εξάπλωση των καλλιεργειών ΓΤΟ, χωρίς κανέναν ουσιώδη έλεγχο των επιπτώσεών τους στη φύση και την ανθρώπινη υγεία, σε πλανητική κλίμακα.
"Συγκλονιστικό ... Αφού διαβάσουμε αυτό το βιβλίο, δεν μπορούμε πια να ισχυριστούμε ότι δεν γνωρίζαμε" - Le Point
Το βιβλίο της Robin κατορθώνει με τον καλύτερο τρόπο να στρέψει το ενδιαφέρον μας στις δυνάμεις που επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο παράγουμε βασικά είδη και το τι τρώμε – πράξεις ζωτικής σημασίας που απαιτούν από εμάς και τις κυβερνήσεις μας πολύ μεγαλύτερη προσοχή..
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Γαλλίδα δημοσιογράφος, σκηνοθέτιδα και συγγραφέας Marie-Monique Robin (Μαρί-Μονίκ Ρομπέν) γεννήθηκε το 1960 και αποτελεί κορυφαία μορφής της ερευνητικής δημοσιογραφίας (το 1995 τιμήθηκε με το Βραβείο Albert Londres).
Έχει πραγματοποιήσει δημοσιογραφική έρευνα στη Λατινική Αμερική, την Αφρική, την Ευρώπη και την Ασία και έχει γυρίσει πολλά ντοκιμαντέρ, βραβευμένα με είκοσι διεθνή βραβεία. Έχει επίσης γράψει πολλά βιβλία, όπως τα Voleurs d’organes, enquête sur un trafic (Κλέφτες οργάνων, έρευνα για ένα εμπόριο, 1996), Les 100 photos du siècle (Οι 100 φωτογραφίες του αιώνα, 1999), Escadrons de la mort, l’école française (Τάγματα θανάτου, η γαλλική σχολή, 2004, 2008), L’école du soupçon. Les dérives de la lutte contre la pédophilie (Το σχολείο της υποψίας.
Οι παρεκκλίσεις στη μάχη κατά της παιδεραστίας, 2006). Η έρευνά της για τη Μονσάντο προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, όπως δείχνει η προβολή του σχετικού ντοκιμαντέρ και η έκδοση του βιβλίου της σε πολλές χώρες του κόσμου. Το τελευταίο της ντοκιμαντέρ (2009) έχει τίτλο Torture Made in USA (Βασανιστήρια Made in USA).
___________________________________
Marie-Monique Robin: "Φάκελος ΜΟΝΣΑΝΤΟ: Ένας γενετικός εφιάλτης"
ISBN 978-960-486-028-9 - σελ. 560 - τιμή 22,00 ευρώ - έκδοση Νοεμβρίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου