[ παρουσίαση ]
Οι μαζικές απελάσεις που διαμόρφωσαν την σύγχρονη Ελλάδα και Τουρκία.
Είτε το θέλουμε είτε όχι, όσοι ζούμε στην Ευρώπη ή σε μέρη επηρεασμένα από ευρωπαϊκές αξίες, παραμένουμε παιδιά της Λωζάννης, της συνθήκης δηλαδή που υπογράφηκε στην όχθη μιας ελβετικής λίμνης μετά το τέλος του Α΄ Παγκόσμιου πολέμου, όπου αποφασίστηκε μια μαζική, αναγκαστική μετανάστευση κατοίκων μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Ως μάχιμος δημοσιογράφος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη νοτιοανατολική Ευρώπη, βρίσκω συνεχώς μπροστά μου αναμνηστικά της κληρονομιάς που άφησε αυτή η μοιραία συνθήκη.
Κριτικές:
[…] Το βιβλίο αποτελεί καρπό του ερευνητικού πάθους του συγγραφέα να αναζητήσει μέσα από βιβλιογραφική έρευνα αλλά και από συνεντεύξεις των τελευταίων επιζώντων της Ανταλλαγής τις πτυχές που παραμένουν στη σκιά των τετριμμένων αναλύσεων του εθνοκεντρισμού.[…]
[…] Ο Clark (αρχισυντάκτης σήμερα στον Economist) προσεγγίζει τους ανθρώπους ως υποκείμενα της ιστορίας, τα οποία παραμένουν άνθρωποι που παρασύρθηκαν από την δίνη της ιστορίας. Το βιβλίο αξίζει την προσοχή του αναγνώστη που ενδιαφέρεται για ζητήματα της συγκρότησης του ελληνικού κράτους και έθνους, την ανταλλαγή ως ιστορικό γεγονός και ανθρώπινο δράμα. Πλησιάζει μάλιστα και δίνει τον λόγο σε ανθρώπους που «ανταλλάχθησαν», θύματα της διαδικασίας εθνοποίησης στην τελική και πιο επώδυνη πράξη διαχωρισμού πληθυσμών και εδαφών μεταξύ του ελληνικού και τουρκικού έθνους-κράτους . Διαδρομές από την Κρήτη στο Αϊβαλί, από τη Θεσσαλονίκη στην Κωνσταντινούπολη, από την Αργυρούπολη του Πόντου στη Δράμα αποτελούν το υλικό που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας «εξανθρωπίζοντας»το όλο ζήτημα, χωρίς όμως να υποβαθμίζει την ιστορικότητα και την ιδεολογική σύγκρουση που ενυπάρχει - Κώστας Τσιτσελίκης. Βιβλιοδρόμιο, 21-22 Ιουλίου.
_____________________________________
Κλαρκ Μπρους (Clark Bruse): "Δυο φορές ξένος" - μετάφραση: Βίκη Ποταμιάνου
ISBN 978-960-6691-11-9 - σελ. 311 - τιμή 23,00 ευρώ - έκδοση 2007
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου