[ παρουσίαση ]
Στη δεκαετία, που πέρασε η διεθνής κοινότητα κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια μέσα από διασκέψεις στις οποίες συμμετείχαν 45 κυβερνήσεις και Μ.Κ.Ο. να αποδώσει δικαιοσύνη στα θύματα του Ολοκαυτώματος και να ανασυστήσει τη μνήμη τους.
Η χώρα μας δεν εξαιρέθηκε από το λουτρό αίματος των ναζιστικών στρατοπέδων θανάτου «Άουσβιτς-Μπίρκεναου». Εξήντα χιλιάδες Ελλήνων, που το μόνο για το οποίο έφταιξαν είναι ότι γεννήθηκαν Εβραίοι, και μερικές δεκάδες Χριστιανών, που συνελήφθησαν για αντιστασιακή δράση ή γιατί βοήθησαν Εβραίους συμπολίτες μας να διαφύγουν, γνώρισαν απίστευτα μαρτύρια στην κόλαση εκείνη που ακόμα και η πένα του Δάντη θα αδυνατούσε να περιγράψει. Αυτήν τη σκοτεινή σελίδα της εθνικής μας ιστορίας, άγνωστη στους περισσότερους, έρχεται να καλύψει η έκδοση αυτή του Υπουργείου των Εξωτερικών επιχειρώντας με τη βοήθεια του φωτογραφικού φακού και τις γραπτές και προφορικές μαρτυρίες όσων επέζησαν και θέλησαν να μιλήσουν, ένα οδυνηρό οδοιπορικό μνήμης και ιστορίας περπατώντας βήμα-βήμα στον άντρο του κολαστηρίου «Άουσβιτς-Μπίρκεναου». Συγγραφέας του τόμου είναι η Πρεσβευτής Σύμβουλος Α΄ Φωτεινή Τομαή, Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Διπλωματικού Αρχείου του ΥΠΕΞ, εθνική εκπρόσωπος σε όλες τις διεθνείς διασκέψεις που αφορούν θέματα Ολοκαυτώματος.
Η έκδοση δεν έρχεται σε τυχαίο χρόνο, αφού η Ελλάδα διανύει το έτος Προεδρίας της στον ΟΑΣΕ και ετοιμάζει μόνιμη έκθεση για το δράμα των Ελλήνων συμπολιτών μας στο Κρατικό Μουσείο του Άουσβιτς στην Πολωνία.
Η έκδοση συνοδεύεται από 20λεπτο DVD που έγινε σε συνεργασία με το Κανάλι της Βουλής και περιέχει συγκλονιστικές μαρτυρίες Ελλήνων επιζώντων. Ο τόμος κυκλοφορεί επίσης σε αγγλική γλώσσα, το δε DVD φέρει αγγλικούς υπότιτλους.
Λίγα λόγια για την συγγραφέα
Η Φωτεινή Τομαή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Birmingham. Δημοσιεύματά της έχουν φιλοξενήσει ελληνικά, αγγλικά και βουλγαρικά αρχαιολογικά περιοδικά. Η ίδια δημοσιεύει επίσης άρθρα της στον αθηναϊκό ημερήσιο και περιοδικό Τύπο.
Ερευνήτρια στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών μέχρι το 1982, υπηρέτησε ως ακόλουθος Τύπου και Μορφωτικών Θεμάτων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Σόφια. Το 1984 τοποθετήθηκε στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, όπου από το 1996 διευθύνει την Υπηρεσία Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου.
Με επιμέλειά της έχουν κυκλοφορήσει συλλογές διπλωματικών εγγράφων, που η ίδια έχει κληθεί να παρουσιάσει σε ξένα πανεπιστημιακά ιδρύματα και διεθνείς διασκέψεις με συναφές περιεχόμενο. Την πρώτη της εμφάνιση στα ελληνικά γράμματα έκανε με τις νουβέλες «Η πιατέλα και άλλα εύθραυστα» (1999). Η «Οδός Παραδείσου κλειστή» (2001) ήταν το πρώτο της μυθιστόρημα.
______________________________________________
Φωτεινή Τομαή: "Έλληνες στο Άουσβιτς - Μπίρκεναου"
ISBN 978-960-02-2298-2 - σελ. 192 - τιμή 30,00 ευρώ
ISBN 978-960-02-2299-9 (αγγλική έκδοση) - σελ. 194 - τιμή 30,00 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου