Η απάτη

«Μην αφήσετε ποτέ την αλήθεια να σταθεί εμπόδιο σε μια καλή ιστορία...» - Κλίφορντ Ίρβινγκ

Το 1971 ο Κλίφορντ Ίρβινγκ κατάφερε να εξασφαλίσει από τον Χάουαρντ Χιουζ μια σειρά από προσωπικές συνεντεύξεις και την άδεια να γράψει την επίσημη βιογραφία του. Ο διαβόητος για την εκκεντρικότητά του πολυεκατομμυριούχος, που ζούσε για χρόνια απομονωμένος δίνοντας τροφή σε κάθε είδους φήμη, αποφάσισε αναπάντεχα να εμπιστευτεί όλα τα μυστικά, τη συναρπαστική και πολυτάραχη ζωή του σ' έναν σχετικά άγνωστο συγγραφέα.

Οι υπεύθυνοι του εκδοτικού οίκου ΜακΓκρω-Χιλ κατέβαλλαν στον Χιουζ, μέσω του Ίρβινγκ, τεράστια ποσά προκαταβολικά για τα δικαιώματα έκδοσης του βιβλίου που περίμενε με αδηφάγα περιέργεια ολόκληρη η Αμερική. Το βιβλίο θα γινόταν σίγουρα η μεγαλύτερη επιτυχία της δεκαετίας, εάν δεν υπήρχε ένα σημαντικό πρόβλημα: Ο Χιουζ δεν είχε ιδέα για όλα αυτά!

Το μυθιστόρημα "Η απάτη" κυκλοφόρησε το 1981 από τον ίδιο τον Ίρβινγκ και εξιστορεί την πιο απίστευτη κομπίνα στην ιστορία των μίντια, που συντάραξε το εκδοτικό κατεστημένο, άγγιξε το Γουότεργκεϊτ και αποτέλεσε τον πυρήνα της ταινίας του Όρσον Γουέλς "F for Fake", με θέμα την πλαστογράφηση στην τέχνη.

Το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας είναι η ίδια η αληθινή ιστορία της απάτης, με την γνήσια υπογραφή του εμπνευστή της.

«Φυσικά και το έκανα. Και χαίρομαι που το έκανα. Θέλετε να συρθώ ενώπιον σας; Δεν μπορώ. Θέλετε να αισθανθώ ένοχος; Δεν πρόκειται. Γιατί απόλαυσα και το τελευταίο λεπτό σ’ αυτήν την ιστορία. Όλοι χαιρόμαστε να βλέπουμε τους επαΐοντες και το κατεστημένο να ρεζιλεύονται!»
- Κλίφορντ Ίρβινγκ

«Το σίριαλ των αποκαλύψεων στην υπόθεση Χάουαρντ Χιουζ-Κλίφορντ Ίρβινγκ αποτέλεσε λαϊκή διασκέδαση και πρώτο θέμα στις ειδήσεις της τηλεόρασης. Αυτά τα διασκεδαστικά πρωτοσέλιδα φέρνουν στο μυαλό την αλλοφροσύνη μιας παλαιότερης εποχής. Όπως οι Αμερικάνοι κατέκλυζαν κάποτε τα λιμάνια περιμένοντας να έρθουν με το πλοίο τα τελευταία κεφάλαια του Ντίκενς, έτσι και οι θαυμαστές του Ίρβινγκ περίμεναν τις επόμενες εκπλήξεις» - The Times
Ο Χάλστρομ μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη πιο διάσημη λογοτεχνική απάτη του εικοστού αιώνα, με πρωταγωνιστές τους Ρίτσαρντ Γκιρ και Άλφρεντ Μολίνα. («Ηοax», παραγωγή Myramax).

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κλίφορντ Ίρβινγκ γεννήθηκε στο Μανχάταν το 1930 και ξεκίνησε την συγγραφική του καριέρα το 1957. Το 1969 γνωρίστηκε με τον διάσημο παραχαράκτη έργων τέχνης Ελμίρ Ντε Χόρι και έγραψε την βιογραφία του με τίτλο "Fake".

Για τα μυθιστορήματά του "Tom Mix and Pancho Villa", "Trial" και "Final Argument" ο Έρνεστ Λήμαν είπε: "Ο Κλίφορντ Ίρβινγκ κατατάσσεται ανάμεσα στους γίγαντες της σύγχρονης Λογοτεχνίας".

Σήμερα ο Κλίφορντ μοιράζεται τον χρόνο του ανάμεσα στο Μεξικό και το Κολοράντο, όπου συμβιώνει αρμονικά με τη δύση, κάνει γιόγκα, γράφει και ζωγραφίζει.
____________________________________
Κλίφορντ Ίρβινγκ: "Η απάτη" - μετάφραση: Αλίκη Πιστεύου

ISBN 978-960-6715-34-1 - σελ. 512 - τιμή 20,00 ευρώ - έκδοση 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...