Η είδηση έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία: Ύστερα από 53 χρόνια λειτουργίας, στις 15 Σεπτεμβρίου τα "Ελληνικά Γράμματα" διακόπτουν οριστικά την επιχειρηματική τους δραστηριότητα για να εισέλθουν στην προβλεπόμενη διαδικασία της εκκαθάρισης.
Αναλογιζόμενοι το γεγονός ότι η εξέλιξη αυτή δεν αφορά σε έναν εκδοτικό οίκο ισχνών οικονομικών μεγεθών, αλλά σε μια θυγατρική εταιρία ενός πανίσχυρου ομίλου όπως ο Δ.Ο.Λ., η ανησυχία που μήνες τώρα κατέτρωγε την ήδη τραυματισμένη μας αισιοδοξία κορυφώνεται.
"Λιγότερα βιβλία σημαίνει λιγότερη πίστη" έλεγε ο Immanuel Kant.
Σήμερα, που η οικονομική κρίση πυροβολεί ανεξέλεγκτα κάθε δημιουργική προσπάθεια και κατακρημνίζει τα όνειρα και τις ελπίδες χιλιάδων νέων, το να νοιάζεται κανείς για τα βιβλία θεωρείται σχεδόν γραφικότητα. Το να τα διαβάζει, αν όχι έγκλημα, τουλάχιστον χάσιμο χρόνου! Η εποχή μας δεν συγχωρεί λεονταρισμούς. Ο γαλανός ουρανός της αισιοδοξίας μας θα σκοτεινιάσει χιλιάδες ακόμη φορές απ' τις αμέτρητες ανεκπλήρωτες υποσχέσεις, κι ο αυτοσεβασμός μας θα βιαστεί ανελέητα άλλες τόσες. Ο πολιτικός λόγος ρέει φαύλα κι άσκοπα προς κάθε κατεύθυνση, προσπαθώντας να διακριθεί στο σπορ της ομαδικής εξαπάτησης των μαζών -μα το μόνο που τελικά καταφέρνει είναι η κένωση της δεξαμενής που φυλάσσει την ιώβεια υπομονή μας.
Την στιγμή που οι στρατιές των εξαθλιωμένων φορολογουμένων πασχίζουν παντοιοτρόπως να σπρώξουν τις μέρες με ανέχεια τους και στέρηση, τα φτηνά θεάματα και τα χωλά αναγνώσματα των φυλλάδων του περιπτέρου ολοένα κερδίζουν έδαφος. Η βλακεία -αλίμονο- είναι ανίκητη! Ζούμε στην εποχή της μετριότητας και της αστοχίας. Ζούμε σε μια δυστυχισμένη εποχή. Τα βιβλία ξεσπιτώνονται, και μαζί τους ξεσπιτώνεται και η ελπίδα.
Πολύ φοβούμαι πως ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος ήδη φαντάζει ανεπίκαιρος, ανεδαφικός. Τώρα, λιγότερα βιβλία σημαίνει λιγότεροι άνθρωποι...
Πάνος Γιαννάκαινας
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου