Αναγνωρίζεται σήμερα ότι η ανακίνηση του Κυπριακού υπήρξε σφάλμα της ελληνικής πολιτικής. Η Μεγαλόνησος εθεωρείτο ανέκαθεν ισχυρό οχυρό στην Ανατολική Μεσόγειο και στις οδούς προς τη Μέση Ανατολή. Αντιδρώντας οι Βρετανοί στον κίνδυνο απώλειας του στρατηγικού αυτού προγεφυρώματος, συγκροτούν μια άτυπη συμμαχία με τις ΗΠΑ και την Τουρκία και μετατρέπουν μια ελληνοβρετανική διένεξη σε ελληνοτουρκική. Ο κίνδυνος που συνεπάγεται τυχόν παροχή του δικαιώματος αυτοδιάθεσης στον κυπριακό λαό ωθεί ορισμένους κύκλους στην εκπόνηση προληπτικού σχεδίου αντιμετώπισης ενός τέτοιου ενδεχομένου. Το σχέδιο προβλέπει την κατάλυση του δημοκρατικού καθεστώτος της Ελλάδας και τη διχοτόμηση της Κύπρου με την εγκατάσταση νατοϊκών στρατευμάτων στο έδαφός της.
Με την επέμβαση της Τουρκίας στο νησί καταργείται de facto η απαγόρευση επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο, που προβλέπεται στη Συνθήκη της Λωζάννης. Έχοντας η Τουρκία ανατρέψει τη Συνθήκη αυτή στην Ανατολική Μεσόγειο, στρέφεται στο Αιγαίο και επιδιώκει την αλλαγή του status quo στην περιοχή, χρησιμοποιώντας για το σκοπό αυτό στρατιωτική πίεση και δημιουργώντας εντάσεις στο Αιγαίο.
Στον αγώνα για την αντιμετώπιση της αναθεωρητικής πολιτικής της Άγκυρας συμμετέχει από τα πρώτα στάδια της πορείας του στις Ένοπλες Δυνάμεις και ένας διακεκριμένος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Νίκος Κουρής.
Στους μεγαλύτερους βαθμούς ο Κουρής συνεργάζεται με Έλληνες πολιτικούς μεγάλου διαμετρήματος για την ανασύνταξη της πολιτικής Εθνικής Άμυνας την οποία ακολουθούν και τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα.
Η εφημερίδα Η Καθημερινή στις 30 Σεπτεμβρίου 1996 γράφει με την υπογραφή του Κ. Ιορδανίδη, σχολιάζοντας τις αλλαγές στο Υπουργείο Άμυνας: "...η ουσιαστική τομή σε αυτό το κρίσιμο Υπουργείο συνδέεται με την απομάκρυνση του Υφυπουργού κ. Νίκου Κουρή, ο οποίος υπό διάφορες ιδιότητες υπήρξε ο διαμορφωτής της αμυντικής πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ ήδη από το 1981..."Ο κίνδυνος για την ασφάλειά μας προβλέπεται ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει για απροσδιόριστο χρόνο και θα επηρεάζει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών.
Η ενημέρωσή τους πάνω στα σχετικά θέματα είναι το αντικείμενο της παρούσης έκδοσης, που αποτελεί μέρος μιας τριλογίας εργασιών του Νίκου Κουρή.Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Νίκος Κουρής γεννήθηκε στην Αθήνα το 1930. Φοίτησε στη Σχολή Ικάρων και ονομάστηκε Ανθυποσμηναγός το 1950. Σταδιοδρόμησε στην Πολεμική Αεροπορία ως Ιπτάμενος Αξιωματικός. Αρχικά ως χειριστής αεροσκαφών και εκπαιδευτής αέρος, στη συνέχεια ως Διοικητής Μοίρας Αναχαίτισης και Πτέρυγας Μάχης. Υπηρέτησε σε διάφορες επιτελικές θέσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. Διετέλεσε Διοικητής Αεροπορικής Εκπαίδευσης και το 1980 τοποθετήθηκε Α' Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας.
Τον Ιανουάριο του 1982 επελέγη ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας. Το Δεκέμβριο του 1984 προήχθη σε Πτέραρχο και τοποθετήθηκε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Αμυνας. Παραιτήθηκε από το στράτευμα τον Ιούλιο του 1989.
Είναι απόφοιτος της Σχολής Πολέμου Αεροπορίας και του Βρετανικού Κολεγίου Αμυντικών Σπουδών. Ο Πτέραρχος Ν. Κουρής, που φέρει τώρα τον τίτλο του Επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, έχει συμπληρώσει ως χειριστής πάνω από 6.000 ώρες πτήσεων σε δεκαπέντε τύπους μαχητικών και εκπαιδευτικών αεροσκαφών. Μετά την αποχώρησή του από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ, εξελέγη στο 2ο Συνέδριο στην Κεντρική Επιτροπή του Κινήματος και χρησιμοποιήθηκε ως αναπληρωτής γραμματέας του τομέα Διεθνών Σχέσεων. Από το 1993 ως το 1996 διετέλεσε βουλευτής Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός Εθνικής Αμυνας.
Είναι παντρεμένος με τη Γιολάντα Αγγελοπούλου και έχει δύο γιους και δύο εγγόνια.
_________________________________
Νίκος Κουρής: "Αποστολή εξετελέσθη"
ISBN 978-960-14-2253-4- σελ. 143 - τιμή 9,00 ευρώ
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου