Ιστορίες από σύμπτωση

[ παρουσίαση ]

Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας, βραβείο βιβλιοπωλών

«Εγώ δεν έριξα ζάρια, ούτε - όπως έκαναν μερικοί πρωτοπόροι- μέτρησα τους ανθρώπους που πέρασαν τυχαία μπροστά από το παγκάκι μου στο πάρκο ή κάθισαν δίπλα μου στο τραμ, σημειώνοντας το φύλο, το ντύσιμο και την ηλικία τους. Εγώ μάζεψα χειροπιαστές αναφορές, αναφορές με αφύσικα μεγάλη απόκλιση από το φυσιολογικό, ιδιωτικές αναφορές αξιοσημείωτων συμπτώσεων και κατάφωρης απιθανότητας, ιστορίες από σύμπτωση, συγκυρίες που είχαν απτή και αποφασιστική επίδραση στη ζωή ενός ή περισσοτέρων ανθρώπων.»

Η νεαρή Λέα αναδιφεί τα κατάλοιπα του θείου της Βίλχελμ Μπολτ, τον οποίο κληρονόμησε. Ο εκκεντρικός επιστήμονας Μπολτ, που έχει καταγράψει εκατοντάδες περιστατικά μοιραίων συμπτώσεων, κείται νεκρός. Παρ' όλα αυτά μας ταξιδεύει στη Σουηδία του 19ου αιώνα και σε ένα απομονωμένο νησί της Βαλτικής με μια κοινότητα φαροφυλάκων, και κατόπιν στην Ιταλία της Αναγέννησης και στην ιστορία μιας θαυματουργής Μαντόνας.

Το σπουδαίο αυτό μυθιστόρημα, που η κριτική χαιρέτισε ως μεγάλο έργο της σύγχρονης ευρωπαϊκής λογοτεχνίας, παρουσιάζει τέσσερις ιστορίες...από σύμπτωση, γραμμένες με λυρισμό αλλά και επώδυνη, συχνά, οξυδέρκεια.

Τα ορατά και αόρατα νήματα που διατρέχουν τη μοίρα των ηρώων του Έρικ Φόσνες Χάνσεν συνυφαίνουν ένα θεμελιώδες ερώτημα: Γιατί τα πράγματα συμβαίνουν έτσι όπως συμβαίνουν; Ποια μυστική αρχή διέπει το βίο των ζωντανών όντων;

Με την αριστοτεχνική γραφή του ο βραβευμένος με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας Χάνσεν καταφέρνει να μας υποβάλει την αίσθηση του πόσο εξαιρετική σημασία έχει η κάθε ανθρώπινη ενέργεια και πόσο εύθραυστος είναι ο κόσμος, όπου η επιβίωση φαντάζει σαν μια ακατανόητη σύμπτωση, μια πράξη συμπαντικής προστασίας.

Με μουσικότητα και χάρη, ο Χάνσεν διερευνά τη μεγαλοσύνη των μικρών πραγμάτων. Οι ιστορίες του συμβαίνουν σε διάφορες χώρες και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, με ένα λεπτοδουλεμένο σχέδιο της μοίρας να συνδέει ανθρώπους, κουλτούρες και εποχές.

Έγραψαν για το βιβλίο:

«Ο Έρικ Φόσνες Χάνσεν έχει γράψει ένα αριστούργημα. Ίσως δεν έχει γραφτεί καλύτερο νορβηγικό μυθιστόρημα από την εποχή της Κάρεν Μπλίξεν και του Κνουτ Χάμσουν». JENS ANDERSEN, Εφ. Dagbladet και Berlingske Tidende

«Ο Χάνσεν είναι συγγραφέας με αληθινό βάθος αισθημάτων και πλάτος ενδιαφέροντος». - Ιndependent

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

O Έρικ Φόσνες Χάνσεν είναι Νορβηγός συγγραφέας με διεθνή απήχηση· θεωρείται ο σπουδαιότερος σύγχρονος συγγραφέας της Νορβηγίας. Γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη, στις 6 Ιουνίου 1965, αλλά μεγάλωσε στο Όσλο, όπου και σπούδασε φιλολογία, μουσική, ιστορία και θέατρο.

Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε είκοσι μόλις ετών, με το μυθιστόρημα "Fakjetarnet" (Ο πύργος του γερακιού), το οποίο ακολούθησαν άλλα τρία μυθιστορήματα. Το πιο γνωστό έργο του είναι το δεύτερο μυθιστόρημά του, "Ψαλμοί στο τέλος του ταξιδιού", το οποίο μεταφράστηκε σε περισσότερες από είκοσι γλώσσες.

Ο Φόονες Χάνσεν έχει επίσης δημοσιεύσει ποίηση, δοκίμια και κριτικές σε εφημερίδες. Είναι μέλος της Νορβηγικής Ακαδημίας για τη Γλώσσα και τη Λογοτεχνία και, από καιρού εις καιρόν, εργάζεται στο κρατικό ραδιόφωνο της Νορβηγίας. Το 1990 του απονεμήθηκε το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας. Οι "Ιστορίες από σύμπτωση" (1998) έχουν τιμηθεί με το Βραβείο Βιβλιοπωλών καθώς και με το Βραβείο ακροατών ραδιοφώνου.

__________________________________

Έρικ Φόσνες Χάνσεν (Erik Fosnes Hansen): "Ιστορίες από σύμπτωση"

ISBN 978-960-19-0305-7 - σελ. 648 - τιμή 22,11 ευρώ - έκδοση 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...