Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη

[ παρουσίαση ]

Στα τέλη του 19ου αιώνα, η Αθηνά ήταν μόλις 18 χρόνων, μια πανέξυπνη και δυναμική κοπέλα, κόρη του φημισμένου Καπετάν Βαγγέλη Καληβωκά. Όταν ο πατέρας και τα αδέρφια της χάθηκαν στη θάλασσα, μαζί τους χάθηκε και η ανεμελιά της ηλικίας της. Η Αθηνά αναγκάστηκε ν' αφήσει πίσω τον τόπο της. Η μοίρα την οδήγησε σε τόπους μακρινούς, στη Βενετία, στη Ρωσία, ακόμη και στην Αίγυπτο.

Γνώρισε ανθρώπους απλούς και ταπεινούς αλλά και βασιλιάδες, πολιτικούς και καλλιτέχνες. Από τους Ρομανόφ και τον Νιζίνσκι μέχρι τον Παύλο Μελά και τον Βενιζέλο, η Αθηνά κέρδισε το θαυμασμό και την εκτίμηση όλων ως μια γυναίκα μοναδική, γοητευτική, υπέροχη μα πάνω απ' όλα Ελληνίδα.

Η ιστορία της είναι μια ιστορία αληθινή. Κι αυτό την κάνει πραγματικά συγκλονιστική!

Διαβάστε επίσης του ιδίου: "Ο βιολονίστας" και "Ιστορίες για τον Θεό και τον άνθρωπο"

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Κώστας Καρακάσης γεννήθηκε στην Αίγυπτο από Έλληνες γονείς και φοίτησε στην Ξενάκειο Σχολή του Καΐρου. Η οικογένειά του είχε άμεση σχέση με τον πνευματικό και καλλιτεχνικό κόσμο. Ο θείος του, Σταύρος Καρακάσης, πολύ γνωστός στους αλεξανδρινούς αλλά και αθηναϊκούς κύκλους, ανήκε στην ομάδα των Αιγυπτιωτών ποιητών και λογοτεχνών του 1930. Μετά τον πόλεμο, η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Σε πολύ νεαρή ηλικία κατετάγη εθελοντής στο Βασιλικό Ναυτικό, όπου υπηρέτησε για πολλά χρόνια. Κατόπιν άσκησε διάφορα επαγγέλματα και ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τον τουρισμό και τις δημόσιες σχέσεις.

Τα τελευταία χρόνια έχει εγκατασταθεί στο Ναύπλιο για εφησυχασμό και απομόνωση, μακριά από τον "νέο τρόπο" ζωής της πρωτεύουσας. Διετέλεσε διευθυντής της ΔΕΠΑΝ Ναυπλίου για έξι χρόνια και υπήρξε ο εμπνευστής και ουσιαστικός δημιουργός του Μουσικού Φεστιβάλ Ναυπλίου. Άρχισε να γράφει από νεαρή ηλικία, παρόλο που τότε η συγγραφή δεν τον απασχολούσε σοβαρά, ενώ ασχολήθηκε και με την ποίηση. Μάλιστα, δύο από τα ποιήματά του μελοποιήθηκαν από την Ηλέκτρα Παπακώστα στην δεκαετία του 1970 και τα ερμήνευσε η Καίτη Χωματά. Κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά.

Στην πεζογραφία πρωτοεμφανίστηκε το 2000 με το μυθιστόρημά του «Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη» που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός και γνώρισε μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Για το βιβλίο αυτό τιμήθηκε με το Βραβείο Πεζογραφίας και Πνευματικών Αξιών από την Ελληνική Εταιρεία Χριστιανικών Γραμμάτων. Ακολούθησαν το 2005 το «Πορτραίτα σε θρυμματισμένο καθρέφτη» από τις εκδόσεις Λιβάνη, το 2006 τα «Η αγάπη δεν έχει τέλοςκαι «Ιστορίες για τον Θεό και τον άνθρωπο» από τις εκδόσεις Ψυχογιός, και το 2007 το «Ένας Ίκαρος ήταν αρκετός» από τις εκδόσεις Λογοσοφία.
_________________________________________
Κώστας Καρακάσης: "Αθηνά, ευτυχώς που δεν γεννήθηκα όμορφη"

ISBN 978-960-274-493-2 - σελ. 736 - τιμή 23,12 ευρώ - πρώτη έκδοση Νοέμβριος 2000 - τελευταία ανατύπωση Νοέμβριος 2009 (54η έκδοση, 171η χιλιάδα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...