Λεξικό λογοτεχνικών όρων και θεωρίας λογοτεχνίας

[ παρουσίαση ]

Ένα σημαντικό και φιλόδοξο έργο, που προσφέρει στον μαθητή, τον φοιτητή, τον δάσκαλο, τον φιλόλογο, τον κριτικό, αλλά και στον φιλομαθή αναγνώστη την ευκαιρία να κατανοήσει ότι η τέχνη –και συγκεκριμένα η λογοτεχνία– είναι ένα φαινόμενο που ποτέ δεν γνώρισε πραγματικά σύνορα.

Πρόκειται για ένα χρηστικό και περιεκτικό λεξικό των λογοτεχνικών όρων οι οποίοι χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση σήμερα. Όσοι ενδεχομένως δεν γνωρίζουν (ή έχουν ξεχάσει) τι είναι το χαϊκού ή τι σημαίνει verso tronco ή ποια είναι η θεωρία της πρόσληψης θα βρουν εδώ τις βασικές πληροφορίες. Γίνεται επίσης συνοπτική αναφορά στην προέλευση, την ιστορία και την ανάπτυξη των λογοτεχνικών μορφών και ειδών.

Περιλαμβάνει όρους για όλες τις μεγάλες λογοτεχνίες και για όλες τις μεγάλες θεωρίες της λογοτεχνίας. Η παρούσα έκδοση έχει εμπλουτιστεί με πρόσθετα λήμματα σχετικά με τη νεοελληνική λογοτεχνία (π.χ. ακριτικά τραγούδια, γλωσσικό ζήτημα, δημοτική ποίηση, ηθογραφία, νεωτερική ποίηση, παραλογή κ.λπ.). Προσθήκες σχετικές με τη νεοελληνική λογοτεχνία έγιναν και σε λήμματα ευρύτερου ενδιαφέροντος (π.χ. μοντερνισμός, σονέτο, ωδή).

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο J. A. Cuddon (1928-1996) ήταν συγγραφέας, λεξικογράφος και καθηγητής. Δίδαξε στο Emanuel School του Λονδίνου.
___________________________________________
J. A. Cuddon: "Λεξικό λογοτεχνικών όρων και θεωρίας λογοτεχνίας" - Μετάφραση - Επιστημονική επιμέλεια: Γιάννης Παρίσης, Μαρία Λιάπη

ISBN: 978-960-455-688-5 - σελίδες: 800 - τιμή: 52 € - Μάρτιος 2010 - σκληρόδετη έκδοση με κουβερτούρα

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...