Το σύγχρονο ανθρωπορυχείο

[ παρουσίαση ]

Σήμερα οι διεθνείς σχέσεις διαμορφώνονται από κρατικούς, παρακρατικούς ή ιδιωτικούς φορείς, που παίζουν την ελπίδα στο παγκόσμιο χρηματιστήριο, εκεί όπου ξεπουλιέται από τους προνομιούχους για λόγους κερδοσκοπίας, στο πλαίσιο πολεμικών συγκρούσεων, κοινωνικού αποκλεισμού, τρομοκρατίας, εγκληματικότητας, προσφυγιάς και εμπορίας ανθρώπων, όπλων, ναρκωτικών, επιδημικών ιών και όποιου άλλου δεινού περιέχει το «Κουτί της Πανδώρας».

Ο συγγραφέας, με ενάργεια, παρρησία και αίσθημα υπευθυνότητας, πραγματεύεται επίκαιρα και καίρια θέματα, όπως είναι η διαχείριση του φόβου και της ισχύος, η θρησκευτική βία, η διαφθορά και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καταγγέλλει τους πολέμους στη Γιουγκοσλαβία και στο Ιράκ και αναφέρεται στην παρούσα οικονομική κρίση, στην ειρηνική διευθέτηση των διενέξεων, στο διεθνές έγκλημα της γενοκτονίας, στη διεθνή τρομοκρατία και στον παγκόσμιο αφοπλισμό.


Παρουσιάζει το ρόλο του ΟΗΕ σε σχέση με τα περιβαλλοντολογικά προβλήματα, την αειφόρο ανάπτυξη και τις φυλετικές διακρίσεις, ενώ δεν παραλείπει να θίξει ευαίσθητα θέματα όπως είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με ειδικές ανάγκες και ο σεξισμός εις βάρος των γυναικών. Ασχολείται, επίσης, με την παγκοσμιοποίηση και τη διεθνή νομιμότητα, τον Τρίτο Κόσμο και την Ευρώπη, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, το ρόλο των ΜΜΕ, τη διεθνή διάσταση του ελληνικού εμφύλιου, καθώς και με την απειλή μιας νέας παγκόσμιας σύρραξης που πλανάται πάνω από το σύγχρονο κόσμο.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Παναγιώτης Ι. Καραφωτιάς γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αρκαδία. Σπούδασε στην Αμερική και στη Γαλλία. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών (ΒS) του Πανεπιστημίου του Ιλινόι, αριστούχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων (ΜΑ) του Πανεπιστημίου της Νέας Yόρκης και απόφοιτος του Τρίτου Κύκλου Κοινωνικής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Παρισίων (IEDES).

Εργάστηκε στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα σε σημαντικές θέσεις και, επιπλέον, διετέλεσε επί είκοσι τρία χρόνια Σύμβουλος και Διευθύνων Σύμβουλος στο Γραφείο του ΟΗΕ για την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ. Μεταξύ άλλων ανέλαβε την πρωτοβουλία συνεργασίας του ΟΗΕ με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, και ιδιαίτερα με τα ειρηνιστικά κινήματα.

Από το 2001 είναι Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων (και από το 2003 πρόεδρος του Τομέα) στο Πανεπιστήμιο Ινδιανάπολης στην Αθήνα. Έχει συγγράψει δύο επιστημονικά βιβλία, το «ΟΗΕ: Ο Μέγας Παρεξηγημένος» (Εκδόσεις Γκοβόστη) και το «Επισημάνσεις σε Καίρια Διεθνή και Εθνικά Θέματα», καθώς και έξι βιβλία ποίησης και ένα πεζό. Επίσης, έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα στον ελληνικό Τύπο και έχει πραγματοποιήσει πολυάριθμες διαλέξεις για διεθνή θέματα.

Έχει τιμηθεί για το έργο του στον ΟΗΕ και τα Γράμματα σε εθνικό, αλλά και διεθνές, επίπεδο.
________________________________________________
Παναγιώτης Ι. Καραφωτιάς: "Το Σύγχρονο Ανθρωπορυχείο"

ISBN 960-446-131-8 - σελ. 384 - τιμή 19,50 ευρώ - έκδοση 2010

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...