[ παρουσίαση ]
Ή μήπως πρέπει να ερευνηθεί στις διάφορες εκφάνσεις του, όπως αυτές εκδηλώθηκαν σε διαφορετικές περιοχές της χώρας αλλά και στο πλαίσιο των ομάδων που κινήθηκαν στη βάση εθνοτικών, πολιτικών και ιδεολογικών κριτηρίων;
Πώς εντάχθηκαν οι δωσίλογοι στη μεταπολεμική ελληνική κοινωνία και ποια ήταν τα κριτήρια με τα οποία η μια πλευρά κατηγορούσε την αντίπαλη για δωσιλογισμό και προδοσία;
Σε αυτά και άλλα ερωτήματα επιχειρούν να απαντήσουν οι συγγραφείς του τόμου, αναγνωρίζοντας ότι το νέο αρχειακό υλικό που έρχεται στο φως, η άμβλυνση των προκατασκευασμένων ιδεολογικών ερμηνειών και η ανάγκη για απροκατάληπτη ιστοριογραφική έρευνα επιβάλλουν την εξέταση υπό ένα νέο πρίσμα όλων των παραπάνω ζητημάτων καθώς και άλλων που άπτονται της ευρωπαϊκής και θεσμικής διάστασης του δωσιλογισμού.
Μια πολυδιάστατη μελέτη η οποία φιλοδοξεί να αφαιρέσει το πέπλο της σιωπής και της μονόπλευρης αντιμετώπισης που για δεκαετίες κάλυπτε ένα ζήτημα-ταμπού.
«Ένα ακανθώδες ζήτημα απέναντι στο οποίο, πέρα από την απόλυτη και αναγκαία επιστημονική ψυχρότητα, δικαιολογείται και μια συναισθηματική προσέγγιση από την πλευρά της συλλογικής μνήμης όπως αυτή διαμορφώνεται από τις ιστορικές εξελίξεις, προκειμένου να ικανοποιείται πού και πού το τρέχον αίσθημα περί δικαίου.
Είναι προφανές ότι με άλλο μάτι και συγκρότηση θα κληθεί να κρίνει ο ιστορικός τον Τσολάκογλου και τα περί αυτού καθάρματα και αλλιώς ένα απλό γρανάζι της Ιστορίας, ένας απλός πολίτης ας πούμε.
Μετά από αυτή τη διευκρίνιση, ο παρών τόμος προέρχεται από το Συνέδριο που διοργανώθηκε τον Ιούλιο του 2004 στη Σαμοθράκη από το Δίκτυο Μελέτης Εμφυλίων Πολέμων, δίχως όμως να ταυτίζεται με τις ανακοινώσεις του, όπως επισημαίνουν οι επιμελητές του.
Η παρούσα έκδοση περιλαμβάνει είκοσι συνολικά εργασίες που αφορούν το θέμα του δωσιλογισμού ως φαινόμενο σε όλες του τις εκφάνσεις, όπως αυτό προέκυψε στη διάρκεια της Γερμανικής Κατοχής. Πρόκειται για ένα θέμα που προκαλεί ως τις μέρες μας φορτίσεις, και καλό είναι μετά την πάροδο τόσων δεκαετιών να εξεταστεί σε όλες του τις διαστάσεις. Το βιβλίο εξετάζει τις μορφές του δωσιλογισμού στα μεγάλα αστικά κέντρα και κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μια άλλη ενδιαφέρουσα και λιγότερο γνωστή παράμετρος είναι αυτή που ερευνά την παράλληλη συνεργασία με τους Γερμανούς και τους Βρετανούς, η οποία αναπτύχθηκε τον τελευταίο χρόνο του πολέμου, για ευνόητους λόγους. Τέλος, μια άλλη σημαντική παράμετρος του βιβλίου αφορά τις επιπτώσεις που είχε, για το συνολικό πολιτικό μας σύστημα, η ενσωμάτωση των δωσίλογων από τη νικήτρια παράταξη των «ευγενικών» εθνικοφρόνων μας.» - Βιβλιοπόντικας, τχ. 12, Φθινοπωρινό Αναγνωστήριο, 2009
__________________________________________________
Συλλογικό: «"Εχθρός" εντός των τειχών - Όψεις του δωσιλογισμού στην Ελλάδα της Κατοχής»
ISBN 960-442-378-9 - σελ. 392 - τιμή 21 ευρώ - έκδοση 2006
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου