Μεταξύ πολιτικού θρίλερ και ιστορικού μυθιστορήματος, το «Μια εταίρα θυμάται» διαδραματίζεται στην αρχαία Σπάρτη. Ο Άγης, βασιλιάς της Σπάρτης, αναθέτει σε έμπιστούς του να ταξιδέψουν στη Θράκη, όπου έχει διαφύγει ο Αλκιβιάδης. Πρόκειται για μια υπόθεση αλλεπάλληλων συνωμοσιών στην αρχαία Ελλάδα, παιχνίδια κατασκοπείας και αντικατασκοπείας, παράνομους έρωτες, νόθα παιδιά, δούλους που κοπιάζουν για την ελευθερία τους, εταίρες σε ρόλο κατασκόπων.
Ο συγγραφέας αναφέρεται στη ζωή της αρχαίας Σπάρτης με κριτική ματιά, καθώς παρουσιάζει τη σκληρή σπαρτιάτικη καθημερινότητα, τα ήθη και τον κόσμο των εταίρων, τον διπλωματικό ρόλο των Δελφών, τη διαφορά Αθήνας – Σπάρτης.
Ο ίδιος ο Χρήστος Χαρτοματσίδης παρουσιάζει ως εξής το νέο βιβλίο του:
«Ο παράνομος δεσμός του Αλκιβιάδη με τη βασίλισσα της Σπάρτης Τιμαία, ο Λεωτυχίδας, καρπός αυτής της σχέσης, κι ο πανίσχυρος βασιλιάς Άγης… Ένα ερωτικό σκάνδαλο που παίρνει απρόβλεπτες διαστάσεις. Εγκλήματα που οδηγούν σε σκοτεινά κέντρα εξουσίας.
Ο έρωτας μιας εταίρας με τον Αρχηγό της Κρυπτείας και η σκοτεινή πλευρά ενός ανθρώπινου δράματος. Μια ιστορία, όπου μέσα από τον έρωτα, οι ήρωες προσπαθούν να διαφυλάξουν την ανθρωπιά τους.
Ένα πολιτικό θρίλερ, όπου περιπλέκονται η συνωμοσία, η προδοσία, οι ίντριγκες κaι το ερωτικό πάθος.
Μια Σπάρτη διαφορετική, μη ηρωική, όπου δεσπόζει η μυστική οργάνωση της Κρυπτείας, η οποία σιωπηλά κινεί τα νήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του μεγάλου αφεντικού – του Μαντείου των Δελφών!
Το βιβλίο αυτό δεν είναι ιστορικό μυθιστόρημα, είναι αφορμή για μια άλλη, διαφορετική ματιά στο παρελθόν. Και για σύγκριση. Τα ιστορικά γεγονότα, στα οποία αναφέρεται, είναι περισσότερο το σκηνικό μπροστά στο οποίο εξελίσσονται τα ανθρώπινα δρώμενα. Είναι ο καταλύτης, που ενεργοποιεί και διαμορφώνει τους χαρακτήρες των ηρώων».
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Χρήστος Χαρτοματσίδης γεννήθηκε το 1954. Σπούδασε Ιατρική και σήμερα εργάζεται ως Διευθυντής Μικροβιολογίας στο Γ.Ν. Κομοτηνής. Γνωρίζει βουλγαρικά, ρωσικά και αγγλικά. Τα τελευταία χρόνια είναι μόνιμος συνεργάτης του περιοδικού Μανδραγόρας, ενώ επίσης δημοσιεύει διηγήματα και μεταφράσεις στα λογοτεχνικά περιοδικά Το Δέντρο, Η Λέξη, Νέα Πορεία και Ιστός.
Το 1980 διακρίθηκε με το 2ο Βραβείο στον Πανβουλγαρικό Διαγωνισμό Διηγήματος και το 1990 απέσπασε το 2ο βραβείο στο Διαγωνισμό Μυθιστορήματος του εκδοτικού οίκου «Χ.Γ. Δάνωφ» και του Δήμου Φιλιππούπολης για το μυθιστόρημα Κιθαρίστας σε ταβέρνα.
Το 2003, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής παρουσίασε τα δύο του μονόπρακτα «Το Ασανσέρ» και «Η έξοδος μετά τις 6 μ.μ. απαγορεύεται» με τον ενιαίο τίτλο Σκούρο μαύρο σχεδόν λευκό, σε σκηνοθεσία του Ηλία Φραγκάκη. Το 2008, το Κρατικό Θέατρο της πόλης Σιλίστρα της Βουλγαρίας παρουσίασε το θεατρικό του έργο Οι εφιάλτες του δήμιου Σανσόν σε σκηνοθεσία Στέφαν Στάιτσεβ.
Έχει εκδώσει ποιητικές συλλογές, συλλογές διηγημάτων, μυθιστορήματα και θεατρικά:
«Η έξοδος μετά τις 6 μ.μ. απαγορεύεται» (θεατρικό), Θεσσαλονίκη, 1984
«Το ασανσέρ» (θεατρικό), Θεσσαλονίκη, 1986
«Ο ξένος» (ποίηση), Θεσσαλονίκη, 1986
«Η νύχτα των εμβρύων» (ποίηση), «Νικολαΐδης», 1989
«Το παλιό κτίριο» (διηγήματα), «Νεφέλη», 1991
«Κιθαρίστας σε ταβέρνα» (μυθιστόρημα), «Πατάκης», 1996
«Οι περιπέτειες του Μπρέγκα» (μυθιστόρημα), «Πατάκης», 2001 [Προτάθηκε για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω το 2002.]
«Φωτο Veritas» (διηγήματα), «Μεταίχμιο», 2003 [Προτάθηκε για το βραβείο συλλογής διηγημάτων του περιοδικού Διαβάζω το 2004.]
«Οι εφιάλτες του δήμιου Σανσόν» (θεατρικό), «Μανδραγόρας», 2009
Μεταφράσεις:
Από τα βουλγαρικά:
Λιουμπομίρ Λέβτσεβ, «Στιχοράματα», «Μανδραγόρας», 2004
Γκεόργκι Γκρόζντεβ, «Πλιάτσικο», «Μανδραγόρας», 2007
Από τα ελληνικά:
Κώστας Κρεμμύδας, «Καινούργια ποιήματα», «Balkani», Σόφια, 2008
Έχει κάνει πολλές μεταφράσεις Βούλγαρων ποιητών και πεζογράφων στα ελληνικά και Ελλήνων στα βουλγαρικά σε λογοτεχνικά περιοδικά των δύο χωρών.
__________________________________________________
Χρήστος Χαρτοματσίδης: "Μια εταίρα θυμάται"
ISBN 978-960-19-0434-4 - σελ. 355 - τιμή 16,00 ευρώ - έκδοση 2009
Μια εταίρα θυμάται
[ παρουσίαση ]
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου