Η νεκροφόρα με τις ρίγες

[ παρουσίαση ]

Επισήμως ο ντετέκτιβ Λιού Άρτσερ έχει κληθεί να ξεθάψει τις βρωμιές που μπορεί να κρύβει ο υποψήφιος γαμπρός του πλούσιου συνταγματάρχη Μπλάκγουελ. Πολύ γρήγορα όμως καταλήγει να ξεθάβει τα πτώματα μιας σειράς παλιών και πρόσφατων φόνων σ' όλη την έκταση από το Λος Aντζελες και το Σαν Φρανσίσκο μέχρι τη Λίμνη Τάχο και το Μεξικό. Η παράξενη νεκροφόρα που βρίσκει ξανά και ξανά στο δρόμο του φέρει πράγματι τις μαύρες και άσπρες ρίγες της ζέβρας, αλλά οι σχέσεις που υφαίνουν μεταξύ τους οι χαρακτήρες διατρέχουν όλες τις αποχρώσεις του γκρίζου.

«Στις δεκαετίες του '40, του '50 και του '60, ο Ρος Μακντόναλντ (1915-1983) ήταν ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της αστυνομικής λογοτεχνίας. Σποραδικά μεταφρασμένος στα ελληνικά, αν και έγραψε πολλά βιβλία, ο Ρος Μακντόναλντ επανεμφανίστηκε στην ελληνική γλώσσα αυτό το καλοκαίρι με ένα από τα καλύτερα μυθιστορήματά του (Η νεκροφόρα με τις ρίγες, εκδ. Αλεξάνδρεια, σε καλή μετάφραση Βικτωρίας Λέκκα). Ο Μακντόναλντ (ψευδώνυμο του Κένεθ Μίλαρ) είχε πλάσει τον ντετέκτιβ Λιου Άρτσερ και παράλληλα έχτιζε έναν σκληρό κόσμο γεμάτο αισθησιασμό. Τον είχαν χαρακτηρίσει ισότιμο του Ντάσιελ Χάμετ και του Ρέιμοντ Τσάντλερ, σε πολλά σημεία, όμως, είναι ανώτερος.

Καναδός στην καταγωγή, ο Μακντόναλντ ήταν στην ουσία Καλιφορνέζος. Αυτό το περιβάλλον αναπαράγει στα μυθιστορήματά του που προέρχονται όλα από την εποχή που το Χόλιγουντ ήταν η πεδιάδα των χρυσών αστέρων. Αλλά πέρα από τις έξυπνες και γρήγορες πλοκές των βιβλίων του, ο Ρος Μακντόναλντ έμεινε στην ιστορία ως ένας λογοτέχνης βάθους και διεξιοτεχνίας. Παντρεμένος με την επίσης πρώτης κλάσεως συγγραφέα αστυνομικών βιβλίων Μάργκαρετ Μίλαρ, ο Μακντόναλντ προκάλεσε μετά τον θάνατό του μελέτες και πολλές σκέψεις. Στη δεκαετία του '80, άλλωστε, όταν πέθανε, συνέβαινε η γενικότερη επανεκτίμηση της σκληρής γενιάς του 1940. Τσάντλερ, Χάμετ, Μακντόναλντ, αλλά και Κόρνελ Γούλριτς, Ντέιβιντ Γκούντις και πολλοί άλλοι σχημάτιζαν ένα νέο γαλαξία υψηλής γραφής. Στη βιογραφία του Μακντόναλντ (Tom Nolan, Ross Macdonald, a biography, 1999) αποκαλύπτεται ένας ιδιαίτερα σύνθετος άνθρωπος που από μικρή ηλικία παραβίαζε κοινωνικά και ηθικά στερεότυπα. Ήταν όμως ένας άνθρωπος ευαίσθητος με αυτογνωσία και ένα υποστηρικτικό δίκτυο φίλων, ανάμεσά τους και η σπουδαία Αμερικανίδα συγγραφέας Γιουντόρα Γουέλτι.

Δεδομένης της μεγάλης έλλειψης τίτλων κλασικών αστυνομικών στα ελληνικά, η επανεμφάνιση του Ρος Μακντόναλντ δημιουργεί προσδοκίες και για άλλα βιβλία που έχουν μείνει αμετάφραστα. Θα είχε, π.χ., ένα δικό του κοινό και σήμερα το ψυχολογικό θρίλερ The Bad Seed του William March, ένα βιβλίο του 1954, που ανατυπώνεται διαρκώς στα αγγλικά. Υπάρχουν και πολλά ακόμη, λίγη τόλμη χρειάζεται.»
- Νίκος Βατόπουλος, Kαθημερινή (4/8/07)
_____________________________________________
Ρος Μακντόναλντ: "Η νεκροφόρα με τις ρίγες" - μετάφραση: Βικτωρία Λέκκα - επιμέλεια: Νάσια Ντινοπούλου

ISBN 978-960-221-384-1 - σελ. 367 - τιμή 15,00 ευρώ - έκδοση Ιουνίου 2007

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...