Τα αιτήματα για τελειότητα και μουσικότητα που συνθέτουν την ιστορία της καθαρής ποίησης διατυπώθηκαν στη Γαλλία από σπουδαίους ποιητές -τον Σαρλ Μπωντλαίρ, τον Στεφάν Μαλλαρμέ, τον Πωλ Βαλερύ- οι οποίοι αναγνώρισαν ως πρόδρομό τους τον Έντγκαρ Άλλαν Πόε.
Με τα αιτήματα αυτά σχηματίζονται στα γαλλικά γράμματα οι διαδοχικοί κρίκοι μιας αλυσίδας, σταθερά στραμμένης προς την ποιητική αφαίρεση. Στην Ελλάδα, αντί για αλυσίδα, περισσότερο σχηματίζεται ένα
Τελικά το θέμα της καθαρής ποίησης διακλαδίζεται ολόγυρα σε αρίφνητους μικρούς βλαστούς, που φύονται ώς τις μέρες μας.Διατρέχοντας τον ρομαντισμό και τον συμβολισμό ώς τις ύστερες εκφάνσεις τους, το βιβλίο αυτό παρακολουθεί τη συνειδητή διαδικασία απομάκρυνσης της ποίησης από την πρόζα, τη ρητορεία και την αισθηματολογία, την προσπάθεια δημιουργίας μιας έκφρασης απαλλαγμένης από το υλικό βάρος της εμπειρίας. Στέκεται στους κορυφαίους σταθμούς της, εκθέτει και ερμηνεύει τις αντιδράσεις της κριτικής, συγκρίνει με τα ξένα πρότυπα και προτείνει τον ορισμό της ελληνικής καθαρότητας. Κράμα ορατού και αοράτου, υλικού και άυλου, εναλλαγή συγκεκριμένου και αφηρημένου, η ελληνική καθαρή ποίηση προσκρούει στο αίτημα για το εθνικώς ωφέλιμο και αναμετριέται με το ιστορικό γεγονός.
Το βιβλίο περιλαμβάνει τα εξής κεφάλαια:
* Η καθαρότητα, οι καταβολές και οι συνάφειές της
* Η καθαρή ποίηση, η ανάπτυξη και το περιβάλλον της
* Η κριτική και η σολωμική καθαρότητα
* Ο Παλαμάς, η κριτική του και η «αγνή ποίηση»
* Από την είσοδο του συμβολισμού στην «άδολη τέχνη»
* Ο «αγνός λυρισμός» του Απόστολου Μελαχρινού
* Ο «ανόθευτος» λυρισμός του Άγγελου Σικελιανού
* Η «μουσική θεωρία» του Κλέωνος Παράσχου
* Η καθαρή ποίηση στη δεκαετία του '20
* Η καθαρή ποίηση στις αρχές της δεκαετίας του '30
* Το «καθαρό» ποιητικό φανέρωμα του Γιώργου Σεφέρη.
Τεκμηριώνεται και εμπλουτίζεται με διαφωτιστικές σημειώσεις. Ολοκληρώνεται με Ευρετήριο και πλούσια ελληνική και ξένη Βιβλιογραφία.
«Συστοίχως προς το μέγεθος του θέματος (και την πολιτική σημασία του, που έγκειται στο ότι αποσπά τον αναγνώστη από τις τρέχουσες, στερεότυπες απόψεις περί ποίησης), η Γκρέκου δεν μικρολογεί, δεν προχειρολογεί: Κατανοεί εις βάθος το αντικείμενο ( δηλαδή καταλαβαίνει από ποίηση, πράγμα σπάνιο) και εκθέτει τους όρους πρόσληψης και μετασχηματισμού του, τις θεωρητικές προϋποθέσεις και το ευρωπαΙκό φόντο του, θελκτικά πειστικά εξαντλητικά, με άκρα σαφήνεια.» - Γιώργος Κοροπούλης. Η Αυγή
__________________________________________________
Aγορή Γκρέκου: "Η καθαρή ποίηση στην Ελλάδα. Από τον Σολωμό ώς τον Σεφέρη: 1833-1933"
ISBN 960-221-200-4 - σελ. 398 - τιμή 20,00 ευρώ - έκδοση 2000
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου