Ο Αντάρτης - Η Πορεία

[ παρουσίαση ]

Το πρώ
το μέρος της ιστορικής αυτής αυτοβιογραφίας, με τίτλο Ο Αντάρτης: Η Αρχή, εκδόθηκε τον Ιούνιο του 1941. Σε αυτό ο συγγραφέας διηγείται τα παιδικά και νεανικά του χρόνια στη Μαδρίτη στις αρχές τού 20ού αιώνα.

Το δεύτερο μέρος, με τίτλο Ο Αντάρτης: Η Πορεία, εκδόθηκε τον Ιούλιο του 1943. Αναφέρεται στα αδιέξο
δα που αντιμετωπίζει ο συγγραφέας στις διάφορες δουλειές του, στις νεανικές εκρήξεις του, στις πρώτες συγγραφικές του προσπάθειες, και κυρίως στις εμπειρίες του από τον πόλεμο στο Μαρόκο.

Το 1920 κλήθηκε στο στρατό και στάλθηκε κατευθείαν στο Μαρόκο ως λοχίας. Μετά την τρομερή ήττα των ισπανικών
δυνάμεων στο Ανουάλ το 1921, ο Barea συμμετέχει στη συγκέντρωση και ταφή των οστών, μια εμπειρία που τον κατατρέχει σε όλη την υπόλοιπη ζωή του. Για δύο χρόνια συμμετέχει σε ογδόντα μία στρατιωτικές επιχειρήσεις, αρρωσταίνει από τύφο, παρασημοφορείται δύο φορές και γνωρίζει από κοντά την ανέλιξη του Φράνκο και τη νίκη των ισπανικών δυνάμεων, μια νίκη που ισοδυναμεί με ήττα λόγω των τεράστιων απωλειών.

Το τρίτο και τελευταίο μέρος, με τίτλο Ο Αντάρτης: Η Φλόγα, εκδόθηκε το Φεβρουάριο του 1946, και αποτέλεσε μεγάλη εκδοτική επιτυχία. Σε αυτό ο Barea διηγείται τα σκληρά χρόνια προτού ξεσπάσει ο Ισπανικός Εμφύλιος Πόλεμος, καθώς και τα δύο πρώτα χρόνια του εμφυλίου, από τον Ιούλιο του 1936 μέχρι το Φεβρουάριο του 1938, που ο ίδιος εγκατέλειψε την Ισπανία.


Το βιβλίο έγινε ιδιαίτερα αγαπητό στην Ισπανία, τόσο κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, που κυκλοφορούσε παράνομα, όσο και μετά τη μεταπολίτευση, αφού περιγράφει την πιο σημαντική περίοδο της ιστορίας της Ισπανίας μέσα από τη ζωή ενός πρωταγωνιστή των πιο θερμών γεγονότων της.

Το βιβλίο μπορείτε να το αγοράσετε από εδώ.

Έγραψαν για το βιβλίο

«Ένα εξαιρετικό βιβλίο με σημαντικό ιστορικό ενδιαφέρον» - Τζορτζ Όργουελ, Observer, 1946

«Μία από τις σπουδαιότερες αυτοβιογραφίες τού 20ού αιώνα» - The New York Republic

«Ένα αριστουργηματικό έργο που φωτίζει μια ολόκληρη ιστορική περίοδο της Ισπανίας.» - Τζον Μπλακ, The Guardian, 1973

«Το έργο αυτό είναι τόσο αναγκαίο για να κατανοήσει κανείς την Ισπανία του 20ού αιώνα όσο το να διαβάσει κανείς τον Τολστόι για να καταλάβει τη Ρωσία του 19ου αιώνα.» - Ρόλαντ Γκαντ, The Daily Telegraph, 1973

Διαβάστε επίσης του ιδίου (με βιογραφικό του συγγραφέα):

"Ο αντάρτης - Η αρχή"

_________________________________________

Arturo Barea: "Ο αντάρτης - Η πορεία" - Μετάφραση: Δέσποινα Μάρκου

ISBN 978-960-446-097-7 - σελ. 408 - τιμή 20,00 ευρώ - έκδοση Ιουλίου 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...