Επισφαλής εργασία, «γυναικεία εργασία»

[ παρουσίαση ]

Παρέµ
βαση µε αφορµή την Κωνσταντίνα Κούνεβα

Η εργασία του καθαρισµού, κοινωνικά απαξιωµένη και αποξενωµένη ως κατεξοχήν γυναικεία και µεταναστευτική εργασία, είναι το «προνοµιακό» πεδίο της άτυπης και επισφαλούς µισθωτής εργα
σίας και όλων των διακριτικών της γνωρισµάτων: της σκληρής εκµετάλλευσης, της καταπάτησης της εργατικής νοµοθεσίας και των ασφαλιστικών δικαιωµάτων, των εξευτελιστικών και συχνά πλασµατικών αµοιβών, των αυθαίρετων εργοδοτικών πρακτικών.

Η δολοφονική επίθεση εναντίον της Κωνσταντίνας Κούνεβα έφερε στην επιφάνεια καίρια ζητήµατα ενός νέου εργασιακού καθεστώτος που το κυριότερο χαρακτηριστικό του είναι η επισφάλεια. Ήρθε να υπενθυµίσει ότι οι ζωές των εργαζοµένων στον κοινωνικά απαξιωµένο χώρο του καθαρισµού, και ειδικότερα στο χώρο του καθαρισµού µε σχέση εργολαβίας, είναι αναλώσιµες.

Τα κείµενα της συλλογής διερευνούν τις ιστορικές καταβολές αλλά και τις σύγχρονες πολιτικές που ορίζουν ορισµένες µορφές απασχόλησης ως µη εργασία και αποκλείουν κα-τηγορίες εργαζοµένων από κοινωνικά και εργασιακά δικαιώµατα. Αναλύει τις νέες –ή όχι και τόσο νέες– µορφές βίαιης πειθάρχησης της εργασίας και των «ανυπάκουων» εργαζοµένων, ιδιαίτερα του «ατίθασου» γυναικείου σώµατος. Όλα αυτά τίθενται στο ιστορικό και κοινωνικό πλαίσιο των ειδικών χαρακτηριστικών της εργασίας του καθαρισµού είτε µε σχέση εργολαβίας στο δηµόσιο τοµέα είτε µε όρους ιδιοκτησίας στον οικιακό χώρο.

Η κοινωνική επαγρύπνηση και η συλλογική δράση είναι οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την απόδοση δικαιοσύνης και τη ριζοσπαστικοποίηση της δυναµικής των δικαιωµάτων. Η έκδοση αποτελεί και µια διαµαρτυρία απέναντι σε τούτη την ιδιότυπη λογοκρισία: στη συστηµατική απάλειψη από το δηµόσιο λόγο του γεγονότος της επίθεσης, και των συνθηκών που την παρήγαγαν και την επέτρεψαν.

Γράφουν οι: Έφη Αβδελά, Αθηνά Αθανασίου, Γιάννης Κουζής, Ιωάννα Λαλιώτου, Βλασία Παπαθανάση, Ποθητή Χαντζαρούλα, Αγγέλικα Ψαρρά
_____________________________________________

Σειρά: Ιστορείν


ISBN 978-960-211-935-8 -
σελ. 56 - τιμή 8,50 ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...