Ποιος σκότωσε την Έμμα Μποβαρύ;

[ παρουσίαση ]

H διάσημη ηρωίδα του Φλωμπέρ, η Μαντάμ Μποβαρύ, μύθος για πολλές γενιές από την εμφάνισή της το 1857 έως σήμερα, είναι μια ρομαντική φύση που αναζητά την ευτυχία σε καταστάσεις που υπερβαίνουν την εποχή της, και τελικά πληρώνει την επανάστασή της με την ίδια της τη ζωή.

Ο Φλωμπέρ ισχυρίζεται πως αυτοκτόνησε. Έβαλε, όμως, πράγματι η ίδια τέλος στη ζωή της; Ο Ντουμένκ, 150 περίπου χρόνια μετά, παρουσιάζει την ηρωίδα του Φλωμπέρ να λέει λίγο πριν πεθάνει: "Δεν αυτοκτόνησα, με δολοφόνησαν".

Δύο αστυνομικοί, ο Ντελεβουά και ο Ρεμί καταφτάνουν στην Υονβίλ και ανακρίνουν τους κατοίκους της επαρχιακής πόλης, που κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό. Υπάρχει εντέλει δολοφόνος; Και ποιος είναι αυτός; Η αποκάλυψη αποτελεί έκπληξη.

Σε μια μαρτιάτικη, χιονισμένη Νορμανδία, όπου τα λουλούδια καίγονται μόλις πάνε να ανθίσουν, όπου πύργοι οργίων ελέγχουν την περιοχή και στοιχειωμένες άμαξες τρομάζουν τους κατοίκους, ο Ντουμένκ ενορχηστρώνει ένα πραγματικό νουάρ, με στοιχεία σύγχρονης ψυχολογίας και ατμόσφαιρα εποχής.

ΚΡΙΤΙΚΕΣ:

"Η αφήγηση του Φιλίπ Ντουμένκ ξεκινά με τον πρώτο σπασμό που νιώθει η Έμμα Μποβαρύ και της σκίζει τα σωθικά, και τελειώνει με ένα αίνιγμα. Ο συγγραφέας χειρίζεται την ιστορία του με μεγάλη επιδεξιότητα. Παραλαμβάνοντας από τον Φλωμπέρ τα πρόσωπα και τις περιπέτειές τους, κατασκευάζει ένα επιβλητικό νουάρ μυθιστόρημα." - Christine Ferniot, Lire

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Φιλίπ Ντουμένκ, που γεννήθηκε το 1934, παρέμενε μέχρι σήμερα αμετάφραστος στην Ελλάδα. Το πρώτο του βιβλίο Comptoirs du Sud' (Seuil, 1989) γνώρισε θερμή υποδοχή από την κριτική και απέφερε στον συγγραφέα το Βραβείο Ρενοντώ .

Ακολούθησαν τα En haut a gauche du Paradis (Seuil, 1992), Les Amants de Tonnegrande (Seuil, 2003) και Contre-enquete sur la mort d'Emma Bovary (Actes Sud, 2007).
_______________________________
Φιλίπ Ντουμένκ (Philippe Doumenc): "Ποιος σκότωσε την Έμμα Μποβαρύ; " - μετάφραση: Γιώργος Ξενάριος

ISBN 978-960-19-0235-7 - σελ. 272 - τιμή 15,57 ευρώ - έκδοση 2008

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...